- zawartość tłuszczu oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany przez PCA w zakresie (1,50–12,00) g/100g, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- zawartość białka oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany w zakresie (1,00–9,00) g/100g, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- zawartość kazeiny oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany w zakresie (2,00–3,50) g/100g, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- zawartość laktozy oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany w zakresie (3,00–6,00) g/100g, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- zawartość suchej masy oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany w zakresie (5,50–27,00) g/100g, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- zawartość mocznika oznaczana metodą spektometrii w podczerwieni z zastosowaniem aparatu MilkoScan, zgodnie z normą PN-ISO 9622:2015-09, parametr akredytowany w zakresie (100–1000) mg/l, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
- liczba komórek somatycznych oznaczana metodą cytometrii przepływowej z zastosowaniem aparatu Fossomatic, zgodnie z normą PN-EN ISO 13366-2:2007, parametr akredytowany w zakresie (5x103–2x106) komórek/ml, aktualny zakres akredytacji podany na stronie: www.pfhb.pl/laboratoria/laboratoria-mleka/certyfikaty.
Informujemy, że:
- klient lub strona trzecia może złożyć skargę,
- na życzenie zleceniodawcy, w sprawozdaniu z badań wyniki przedstawiane są wraz z oszacowaną niepewnością rozszerzoną U95 wyznaczoną przy k=2,
- wyniki badań zawierające wartości zmierzone z poza zakresu działalności Laboratorium przedstawione będą w formie graficznej, ↑y lub ↓y, gdzie y oznacza górną lub dolną granicę zakresu pomiarowego stosowanej przez laboratorium metody,
- w oszacowanej niepewności nie uwzględniono niepewności związanej z pobieraniem próbek oraz warunkami ich dostarczenia,
- istnieje możliwość obecności przy wykonywaniu zleconych badań, po uprzednim uzgodnieniu z Laboratorium terminu i godziny,
- cennik badań znajduje się na stronie pfhb.pl/usługi.
ZASADA NR 1. zasada prostej akceptacji:
- WYNIK ZGODNY – jeżeli nie przekracza dopuszczalnego limitu, przy czym ryzyko błędnej akceptacji wynosi do 50% w przypadku wyniku zbliżonego do granicy limitu i jest rozpatrywane tam gdzie to zasadne.
- WYNIK NIEZGODNY – jeżeli przekracza dopuszczalny limit, przy czym ryzyko błędnego odrzucenia wynosi do 50% w przypadku wyniku zbliżonego do granicy limitu i jest rozpatrywane tam gdzie to zasadne.
ZASADA NR 2. zasada oparta na paśmie ochronnym U95:
- WYNIK ZGODNY – jeżeli mieści się w strefie akceptacji przy uwzględnieniu pasma ochronnego stanowiącego wartość niepewności rozszerzonej przy k = 2, przy czym ryzyko błędnej akceptacji wynosi poniżej 2,5%.
- WYNIK NIEZGODNY – jeżeli mieści się w strefie odrzucenia przy uwzględnieniu pasma ochronnego stanowiącego wartość niepewności rozszerzonej przy k = 2, przy czym ryzyko błędnego odrzucenia wynosi poniżej 2,5%.
ZASADA NR 3. zasada oparta na paśmie ochronnym – warunkowa akceptacja/odrzucenie:
- WYNIK ZGODNY – jeżeli mieści się w strefie akceptacji przy uwzględnieniu pasma ochronnego stanowiącego wartość niepewności rozszerzonej przy k = 2, przy czym ryzyko błędnej akceptacji wynosi poniżej 2,5%.
- WYNIK ZGODNY warunkowo – jeżeli mieści się w polu tolerancji w paśmie ochronnym U95. Jednak rozszerzona niepewność wyniku pomiaru przekroczyła granicę tolerancji. Dla wyniku pomiaru bliskiego granicy tolerancji, ryzyko błędnego przyjęcia wynosi do 50%.
- WYNIK NIEZGODNY – jeżeli mieści się w strefie odrzucenia przy uwzględnieniu pasma ochronnego stanowiącego wartość niepewności rozszerzonej przy k = 2, przy czym ryzyko błędnego odrzucenia wynosi poniżej 2,5%.
- WYNIK NIEZGODNY warunkowo – jeżeli nie mieści się w polu tolerancji, jednak rozszerzona niepewność wyniku pomiaru znajduje się w polu tolerancji w paśmie ochronnym U95. Dla wyniku pomiaru bliskiego granicy tolerancji, ryzyko błędnego odrzucenia wynosi do 50%.
Instrukcja pobierania próbki mleka – zalecana przez PFHBiPM
1) Mleko zbiorcze:
- partię mleka przed pobraniem dokładnie wymieszać,
- próbki powinny być pobierane do czystych, suchych oraz szczelnych pojemników napełnionych w 3/4 objętości (min 30 ml mleka),
- warunki oraz czas transportu powinny zapewniać dostarczenie próbki w niezmienionym stanie fizycznym oraz chemicznym,
- zaleca się stosowanie konserwantu typu Bronopol w ilości 0,02 g / 50 ml mleka.
2) Mleko ćwiartkowe (badanie diagnostyczne):
- zdoić pierwsze strugi mleka,
- zanurzyć strzyki w preparacie do dezynfekcji poudojowej,
- odczekać 30 sekund i dokładnie osuszyć strzyki,
- po otwarciu pojemnika (fiolki), trzymać go pod kątem 45 stopni, z każdej ćwiartki zdoić po 10 ml mleka do jednej próbki lub z wybranej pojedynczej ćwiartki min 30 ml mleka (najlepiej ze środkowej strugi),
- próbki powinny być pobierane do czystych, suchych oraz szczelnych pojemników napełnionych w 3/4 objętości,
- warunki oraz czas transportu powinny zapewniać dostarczenie próbki w niezmienionym stanie fizycznym oraz chemicznym,
- zaleca się stosowanie konserwantu typu Bronopol w ilości 0,02 g / 50 ml mleka.
Laboratoria Mleka PFHBiPM – jakość, doświadczenie i precyzja
- 4 nowoczesne Laboratoria Mleka,
- 4 certyfikaty akredytacji systemu zarządzania jakością w laboratoriach badawczych według wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02,
- 1 certyfikat Międzynarodowego Komitetu ds. Oceny Wartości Użytkowej Zwierząt (ICAR),
- udział w badaniach biegłości w celu porównania uzyskiwanych wyników z laboratoriami w kraju i na świecie,
- zapewnienie spójności pomiarowej dzięki stosowaniu krajowych i międzynarodowych materiałów odniesienia,
- zgodność badań z 2 międzynarodowymi normami PN-ISO 9622:2015-09 i PN-EN ISO 13366-2:2007,
- 8 mln analiz składu mleka rocznie,
- prawie 200 tys. analiz na oznaczenie cielności (test PAG) w ciągu roku.
Posiadany przez laboratorium system jakości badań w swojej organizacji, procedurach i instrukcjach badawczych gwarantuje profesjonalizm w zakresie:
- wiarygodności pomiarów,
- bezstronności,
- niezależności,
- dokładności urządzeń pomiarowo-badawczych,
- przestrzegania zasad spójności pomiarowej,
- wysokich kwalifikacji personelu.
Mocne strony Laboratoriów:
- kompetentny i doświadczony personel,
- nowoczesny, wysokowydajny sprzęt analityczny,
- wysoka, potwierdzana niezależnie jakość usług,
- krótki czas uzyskiwania wyników badań.
W ramach Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka funkcjonują 4 laboratoria o określonym podziale terytorialnym:
- Region Oceny Północ
- Laboratorium w Minikowie – teren działania woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie.
- Region Oceny Wschód
- Laboratorium w Jeżewie Starym – teren działania woj. podlaskie, lubelskie, podkarpackie.
- Region Oceny Centrum
- Laboratorium w Parzniewie – lubelskie, łódzkie, małopolskie, mazowieckie, podlaskie, świętokrzyskie.
- Region Oceny Zachód
- Laboratorium w Kobiernie – teren działania woj. dolnośląskie, lubuskie, opolskie, śląskie, wielkopolskie.
Potwierdzeniem gwarancji Laboratoriów jest wydanie przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatów akredytacji dla:
Aktualności
Kolejne spotkanie z hodowcami w Kobiernie
Kolejne „drzwi otwarte” zorganizowano dla hodowców z Regionu Oceny Poznań w Kobiernie w siedzibie PFHBiPM. Po raz piąty do naszej siedziby w dniu 23…
Wizyta studentów w Kobiernie
9 grudnia w Kobiernie w siedzibie RO Poznań PFHBiPM, gościli studenci III roku Wydziału Rolnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przybyła…
Wizyta uczniów ZSR w Krzyżewie w Jeżewie Starym
22 listopada 2019 r. Oddział Białystok zs. w Jeżewie Starym miał zaszczyt gościć uczniów pierwszych klas Zespołu Szkół Rolniczych w Krzyżewie.
Dzień Otwarty w RO Parzniew
14 listopada 2019 r. w siedzibie Regionu Oceny Parzniew zorganizowano dla hodowców bydła z terenu województwa mazowieckiego „Dzień Otwarty”. Celem…
Testy cielności PAG
Nowa usługa – nieinwazyjne badanie cielności z próbek mleka w oparciu o Testy IDEXX Milk Pregnancy.
Niemieccy rolnicy z wizytą w Parzniewie
15 maja 2019 roku niemieccy rolnicy – członkowie związku rolników Ucker Randow e.V. korzystając z uprzejmości kierownictwa Laboratorium Oceny Mleka…
Niezależność, najwyższa technologia, standaryzacja w Laboratoriach PFHBiPM
Głównym celem Laboratoriów PFHBiPM jest dostarczenie hodowcom jak największej ilości informacji o poszczególnych krowach. Dbamy o to, by informacja ta…