Laboratoria pasz
Zakres badań
  1. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa, parametry jakości zakiszania: kwas mlekowy, kwas octowy, azot amoniakalny, alkohol, ADIN oraz pH)
    • kiszonka z kukurydzy
    • kiszonka z trawy i lucerny
    • kiszonka z roślin motylkowych z trawami
  2. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, pH oraz wartość pokarmowa)
    • kiszone ziarno kukurydzy
    • siano łąkowe
  3. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna)
    • TMR na bazie kukurydzy
  4. Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny)
    • nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty)
    • śruta rzepakowa i sojowa
    • nasiona roślin strączkowych i słonecznika
    • mieszanki ww. nasion i śrut
  5. Zielonka z kukurydzy (sucha masa)