Próbki pobierane są na zlecenie hodowcy przez pracowników PFHBiPM lub samodzielnie przez zlecającego. Ważne jest, aby próbka była reprezentatywna.
Aby poprawnie wykonać badanie, próbki winny mieć odpowiednią objętość:
- kiszonki ok. 1,0 kg,
- zboża i śruty ok. 0,5 kg.
Pobraną próbkę należy zapakować do woreczka foliowego i starannie odpowietrzyć.
Dodatkowo woreczek z próbką zrolować i ścisnąć okrężnie taśmą samoklejącą w celu uniknięcia napowietrzenia.
Jeżeli temperatura powietrza jest wysoka wskazane jest zamrożenie próbki lub schłodzenie
do temperatury 1–4º C.
Przygotowanie próbki zielonki z kukurydzy do badania na suchą masę
Przede wszystkim zwróć uwagę na poziom dojrzałości ziarniaków w kolbie – gdy plamki szkliste robią się widoczne sucha masa w całej roślinie waha się w granicach 26–27% – jest to najlepszy czas na badanie suchej masy w celu oszacowania terminu zbioru.
Do badania wybierz 3 rośliny:
- Z plonu głównego
- Z różnych części pola
- Rosnące min. 5 metrów od brzegu pola
- Świeże (zebranie w dniu badania)
- Ścięte na wysokości na jakiej będziesz prowadzić zbiór
- Jednej odmiany (jedno badanie = jedna odmiana)
Jeśli mieszkasz blisko laboratorium paszowego PFHBiPM możesz przywieźć zebrane i pocięte rośliny – pracownicy laboratorium na miejscu przygotują próbkę do badania.
Jak przygotować próbkę do wysyłki?
Zebrane rośliny rozdrobnij na sieczkę*, wymieszaj i przełóż reprezentatywną próbkę zielonki do woreczka strunowego (tak aby ważyła do 1 kg; min. 0,5 kg). Odpowietrz woreczek, zroluj i oklej taśmą.
Aby wynik był wiarygodny czas od pobrania próbki do jej otrzymania przez laboratorium nie może być dłuższy niż 24 godziny. Próbka powinna być przechowywana i wysłania w warunkach chłodniczych (z wkładami lodowymi w styropianowym pudełku).