PFHBiPM
Aktualności

Tłuszcz w mleku

Izabela Trochimiuk | | Ciekawostki

Tłuszcz mleka krowiego charakteryzuje się bardzo urozmaiconym składem. Zawiera on ponad 400 różnych kwasów tłuszczowych. Od 60 do 65% z nich to nasycone kwasy tłuszczowe, z czego przeważającą większość stanowią kwasy tłuszczowe długołańcuchowe. Są one głównym budulcem lipidów, fosfolipidów, lipoprotein oraz glikoprotein wszystkich narządów w organizmie człowieka. Pozostałą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych stanowią kwasy średnio oraz krótkołańcuchowe. W przeciwieństwie do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wchłaniają się one bez pomocy kwasów żółciowych i bezpośrednio przenikają do krwi. Odpowiadają za zwiększenie przyswajalności wapnia, magnezu i żelaza w organizmie. Ponadto rozpoczynają procesy wzrostu, dojrzewania oraz różnicowania nabłonka w przewodzie pokarmowym. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas walerianowy i izowalerianowy działają terapeutycznie na różnego rodzaju stany zapalne, również te w przewodzie pokarmowym. Są one także niezwykle ważne w prewencji miażdżycy, ponieważ hamują syntezę cholesterolu i triacylogliceroli w komórkach wątrobowych.

Należy podkreślić, że najnowsze badania dowodzą, iż zalecane jest spożywanie minimum szklanki mleka krowiego dziennie w prewencji chorób cywilizacyjnych, a w szczególności nowotworów. Niesłuszne jest często spotykane stwierdzenie, że napoje mleczne można spożywać tylko do określonego wieku. Dolegliwości występujące u części populacji po spożyciu mleka krowiego, nie są związane z jego „szkodliwością” zdrowotną, ale z alergią pokarmową oraz nietolerancją laktozy.

Źródło: https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/mleko-krowie-zawartosc-i-rola-tluszczu/