Ocena mleczna
Metody oceny
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi ocenę wartości użytkowej bydła ras mlecznych i mięsno-mlecznych przy użyciu Metody A. Polega ona na tym, że wszystkie czynności związane z przeprowadzeniem próbnego doju, identyfikacją zwierząt i prowadzeniem dokumentacji hodowlanej wykonuje lub nadzoruje upoważniony przedstawiciel organizacji prowadzącej ocenę, w naszym przypadku Federacji.
W ramach metody A oferujemy kilka jej wariantów różniących się częstotliwością (4, 6 i 8 tygodni) i sposobem wykonania próbnego doju.
O wyborze rodzaju metody oceny decyduje hodowca
Metody oceny
- dla wszystkich typów obór i systemów doju, z wyłączeniem doju na robotach,
- minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku,
- 4 tygodnie odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- ustalenie ilości udojonego mleka na wszystkich dojach w ciągu doby,
- pobranie zbiorczej próby mleka do analizy na wszystkich dojach w ciągu doby,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie pomiarów i łącznej próby z wszystkich dojów przeprowadzonych w okresie 24 godzin,
- dla wszystkich typów obór i systemów doju, z wyłączeniem doju na robotach,
- minimum 8 próbnych dojów w ciągu roku,
- 6 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- ustalenie ilości udojonego mleka na wszystkich dojach w ciągu doby,
- pobranie zbiorczej próby mleka do analizy na wszystkich dojach w ciągu doby,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie pomiarów i łącznej próby z wszystkich dojów przeprowadzonych w okresie 24 godzin,
- dla wszystkich typów obór i systemów doju, z wyłączeniem doju na robotach,
- minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku,
- 8 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- ustalenie ilości udojonego mleka na wszystkich dojach w ciągu doby,
- pobranie zbiorczej próby mleka do analizy na wszystkich dojach w ciągu doby,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie pomiarów i łącznej próby z wszystkich dojów przeprowadzonych w okresie 24 godzin,
- wyłącznie dla obór z dojem dwukrotnym,
- minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku,
- 4 tygodnie odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- ustalenie ilości udojonego mleka na jednym doju w ciągu doby, naprzemiennie: rano w jednym miesiącu, wieczorem w kolejnym, itd.,
- pobranie próby mleka do analizy na jednym doju w ciągu doby naprzemiennie: rano w jednym miesiącu, wieczorem w kolejnym, itd.,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie pomiarów oraz próby mleka, pobranej przez zootechnika oceny, dla każdej krowy z jednego doju w dobie (naprzemiennie rannego lub wieczornego),
- wyłącznie dla obór z dojem dwukrotnym,
- minimum 8 próbnych dojów w ciągu roku,
- 6 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- ustalenie ilości udojonego mleka na jednym doju w ciągu doby naprzemiennie: rano w jednym miesiącu, wieczorem w kolejnym, itd.,
- pobranie próby mleka do analizy na jednym doju w ciągu doby naprzemiennie: rano w jednym miesiącu, wieczorem w kolejnym, itd.,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie pomiarów oraz próby mleka, pobranej przez zootechnika oceny, dla każdej krowy z jednego doju w dobie (naprzemiennie rannego lub wieczornego),
- wyłącznie dla robotów udojowych
- minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku,
- 4 tygodnie odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego robota oraz próby mleka pobranej automatycznie dla każdej krowy z jednego doju w dobie,
- wyłącznie dla robotów udojowych
- minimum 8 próbnych dojów w ciągu roku,
- 6 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego robota oraz próby mleka pobranej automatycznie dla każdej krowy z jednego doju w dobie,
- wyłącznie dla robotów udojowych
- minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku,
- 8 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego robota oraz próby mleka pobranej automatycznie dla każdej krowy z jednego doju w dobie,
- wyłącznie dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka,
- częstotliwość doju – do 3 x na dobę,
- minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku,
- 4 tygodnie odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego hali oraz próby mleka, pobranej przez zootechnika oceny, dla każdej krowy z jednego doju w dobie (naprzemiennie rannego lub wieczornego),
- wyłącznie dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka,
- częstotliwość doju – do 3 x na dobę,
- minimum 8 próbnych dojów w ciągu roku,
- 6 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego hali oraz próby mleka, pobranej przez zootechnika oceny, dla każdej krowy z jednego doju w dobie (naprzemiennie rannego lub wieczornego),
- wyłącznie dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka,
- częstotliwość doju – do 3 x na dobę,
- minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku,
- 8 tygodni odstępu pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami,
- wyliczenie dobowej wydajności mleka i jego składników na podstawie danych z systemu komputerowego hali oraz próby mleka, pobranej przez zootechnika oceny, dla każdej krowy z jednego doju w dobie (naprzemiennie rannego lub wieczornego),