Doradztwo żywieniowe
Akcja kukurydza

Kiszonka z kukurydzy jest w Polsce dominującą pasza objętościowa stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jej jakość, jest optymalny termin zbioru roślin.

Wyznacza się go na podstawie poziomu suchej masy w roślinie. Dlatego w ostatniej dekadzie sierpnia rozpoczniemy kolejną edycję Akcji Kukurydza, podczas której hodowcy całkowicie bezkosztowo będą mogli oznaczyć w przywiezionych przez siebie kukurydzach poziom suchej masy.

W trakcie Akcji Kukurydza mają Państwo możliwość zbadania zawartości suchej masy w swojej kukurydzy. Nasi doradcy na podstawie wyników badania określają optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.

Jak prawidłowo wybrać kukurydzę na badanie suchej masy ?
  • roślina z plonu głównego
  • z różnych części pola (rosnąca min. 5 metrów od brzegu pola)
  • zebrania w dniu badania
  • ścięta na wysokości na jakiej będziemy prowadzić zbiór
  • dojrzałość woskowa ziarniaka

Dodatkowo doradca żywieniowy przyjmujący materiał do badania będzie potrzebował informacji o pogodzie na 2–3 dni przed ścięciem.  

UWAGA! Prosimy o przyniesienie po 3 rośliny z 1 odmiany (badamy do 2 odmian od 1 hodowcy)

Idealna, modelowa kiszonka z kukurydzy powinna się cechować następującymi parametrami:

  • sucha masa: 33-35%
  • skrobia: 33-40%
  • białko surowe:8-10%
  • NDF (włókno neutralno-detergentowe): 36-41%
  • ADF (włókno kwaśno-detergentowe): 16-22%
  • ADL (lignina): 2,5-4%
  • popiół surowy:  > 4%
  • pH:  > 4

Ponadto kiszonka z kukurydzy, powinna mieć przyjemny, chlebowy zapach, żółto-zielony kolor, a poszczególne części wegetatywne (łodyga, liście) czy generatywne (rozdrobnione ziarniaki) powinny być rozpoznawalne nawet w przypadku rozdrobnienia przez sieczkarnię. 


Oprócz bakterii kwasu mlekowego, w puli bytujących na roślinach są również grupy mikroorganizmów, które w niesprzyjających warunkach mogą zaburzyć proces fermentacji, produkować substancje obniżające smakowitość kiszonek albo wręcz mieć działanie szkodliwe dla organizmu krowy mlecznej. Poniżej w tabeli zostały przedstawione wszystkie grupy mikroorganizmów, wraz z produktami ich przemiany materii i ich wpływem na jakość kiszonki.

Mikro­organizmWarunkiProduktJakość kiszonki
bakterie mlekowebeztlenowekwas mlekowy dobra stabilność kiszonki, dobry zapach
Clostridium sacharolitycznebeztlenowekwas masłowy z kwasu mlekowegonieprzyjemny zapach kiszonki
Clostridium proteolitycznebeztlenoweamoniak z białeknieprzyjemny zapach kiszonki
Bakterie z rodziny E. colibeztlenowekwas octowy kiszonka cechuje się ostrym zapachem
Bakterie gnilnebeztlenowebiałka do amin pleśnienie kiszonki, rozkład gnilny, kiszonka nie nadaje się do spożycia
Grzyby pleśniowetlenowenamnażanie grzybni, produkcja mykotoksyn kiszonka nie nadaje się do spożycia
Drożdżetlenoweintensywne namnażanie drożdży, intensywny proces termicznyintensywne zagrzewanie kiszonek  – obniżenie smakowitości i jakości
beztlenowefermentacja alkoholowa: etanol i CO2 z kwasu mlekowego i cukrów

Tegoroczna Akcja Kukurydza będzie miała dwie formy:

Akcja MAXX– czyli dwuetapowe szkolenie. Pierwsza część wykładowa, poświęcona najnowszym trendom w produkcji kiszonek z kukurydzy. Drugą część będzie stanowił pokaz polowy podczas którego firma Class zademonstruje możliwości sieczkarni wyposażonej w technologię Shredlage. Podczas warsztatów będzie funkcjonowała stoisko, na którym każdy uczestnik będzie mógł oznaczy ć w przywiezionych przez siebie roślinach poziomu suchej masy. Otrzymane wyniki będzie można na miejscu skonsultować z naszymi doradcami żywieniowymi, którzy pomogą wyznaczyć optymlny termin żniw kukurydzianych w danym gospodarstwie.

Akcja MINI – specjalistyczne stoisko, ze sprzętem umożliwiające wykonanie w warunkach polowych badania na zawartość suchej masy w przyniesionych roślinach . Podczas tej formy spotkań każdy uczestnik będzie miał możliwość skonsultowania otrzymanych wyników z naszym doradcą żywieniowym.


Harmonogram akcji MAXX:

RO ZACHÓD
28-08-2023 – poniedziałek, OHZ Głogówek gm. Głogówek, woj. opolskie
29-08-2023 – wtorek, GR Kalak Jacek; Gorzupia; powiat krotoszyński; woj. wielkopolskie

RO CENTRUM
30-08-2023 – środa Godlewo Milewek 10 A, 07-322 Nur (remiza strażacka) powiat ostrowski woj. mazowieckie
07-09-2023 – czwartek GR Jan Kubiak, Sulmów 22 (gm. Goszczanów) woj. łódzkie

RO PÓŁNOC
08-09-2023 – piątek Agro Farm sp.z o.o., Jurkowice Pierwsze, woj. pomorskie
12.09.2023 – wtorek - DNI SOI I KUKURYDZY Minikowo

RO WSCHÓD
11.09.2023 – poniedziałek GR Kiełczykowski Krzysztof, Gózd 102, 21-412 Tuchowicz, woj. lubelskie


Harmonogram Akcji MINI:

RO ZACHÓD
25-08-2023 – piątek, Chojno - sala wiejska, woj. wielkopolskie
30-08-2023 – środa, Ziółkowo - sala Wiejska, gm. Gostyń, woj. wielkopolskie
31-08-2023 – czwartek, GR Maciej Jankowski, Zamość 6, gm. Pyzdry; woj. wielkopolskie
01-09-2023 – piątek, Bogusław Krzyczyński, Reńsko, ul. Tysiąclecia 14, powiat grodziski
04-09-2023 – poniedziałek, GR Przemysław Jagła, Jędrzejewo 36, gm. Lubasz, woj. wielkopolskie
05-09-2023 – wtorek, Czachulec Stary - sala wiejska, gm. Malanów, woj. wielkopolskie
06-09-2023 – środa, Pólko; Plac przy OSP,  gm. Stawiszyn, powiat kaliski woj.. wielkopolskie
07-09-2023 – czwartek, Jerzy Krzykała, Bukownica 188; pow. ostrzeszowski; woj. wielkopolskie
13-09-2023 – środa, Partyka Janusz, Bonowice 29, Szczekociny; pow. Zawierciański, woj. śląskie
14-09-2023 – czwartek, GR Paweł Musioł, Gamów 57, gm. Rudnik, woj. śląskie
15-09-2023 – piątek, GR Marcin  Sikora, Goleszów 27, gm. Goleszów woj. śląskie
18-09-2023 – poniedziałek, GR Martin Ziaja; Dobrodzień; powiat oleski, woj. opolskie – organizowane w polu za oborą
21-09-2023 – czwartek, „Kamos”, ul.Towarowa 41, 58-400, Kamienna Góra, woj. dolnośląskie

RO CENTRUM
28-08-2023 – poniedziałek, GR Wróblewski Mariusz; Jaworowo Kolonia 18, 09-226 Zawidz, woj. mazowieckie
29-08-2023 – wtorek, Grądy 29A (gm. Krasnosielc) woj. mazowieckie
31-08-2023 – czwartek, NARODOWY DZIEŃ KUKURYDZY - Nowe Zduny 64, 99-440 Zduny powiat Łowicz, woj. łódzkie
01-09-2023 – piątek, Leśniewo - świetlica wiejska, gm. Karniewo, woj. mazowieckie
05-09-2023 – wtorek, Hochland Polska, ul. Gdańska 83, 07 - 100 Węgrów woj. mazowieckie
08-09-2023 – piątek, PFHBiPM Oddział w Rzgowie ul. Rawska 1, 95-030 Rzgów woj. łódzkie
09-09-2023 – sobota, SK Michałów; 28-411 Michałów woj. świętokrzyskie
14.09.2023 – czwartek, GR Heród Kinga; 32-724 Lipnica Dolna 12, woj. małopolskie
15.09.2023 – piątek, OHZ Osiek; Nidek 1, 34-122 Nidek, woj. małopolskie

RO WSCHÓD
06-09-2023 – środa, Dębno, RWKS w Dębnie, powiat leżajski, woj. podkarpackie,
12.09.2023 – wtorek, GR Skrzypek Krzysztof, Stara Wieś Trzecia 77, 23-100 Bychawa, woj. lubelskie
19-09-2022 – wtorek, GR Krawczyk Sławomir Kozarze 39, 18-230 Ciechanowiec, woj. podlaskie
20-09-2023 – środa, PFHBiPM Jeżewo Stare, woj. podlaskie
26-09-2023 – wtorek, Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, Białka 154B, koło Radzynia Podlaskiego, woj. lubelskie
01.10.2023 – niedziela, Robert Chmielewski Tauroszyszki 10, 16-515 Puńsk, woj. podlaskie

RO PÓŁNOC
07-09-2023 – czwartek, Frymark  Robert,  Leśno Wyb., woj. pomorskie
09-09-2023 – sobota, Wojewódzkie Dni Kukurydzy w Brodnicy
11.09.2023 – poniedziałek, GR Damian Domaszczyński, Kraszewo Kolonia 49, 11-100 Lidzbark Warmiński, woj. warmińsko-mazurskie
13.09.2023 – środa, GR Adam Golubiewski, Długosze 16, pow. ełcki, woj. warmińsko-mazurskie