Kiszonka z kukurydzy jest w Polsce dominującą pasza objętościowa stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jej jakość, jest optymalny termin zbioru roślin.
Wyznacza się go na podstawie poziomu suchej masy w roślinie. Dlatego w ostatniej dekadzie sierpnia rozpoczniemy kolejną edycję Akcji Kukurydza, podczas której hodowcy całkowicie bezkosztowo będą mogli oznaczyć w przywiezionych przez siebie kukurydzach poziom suchej masy.
W trakcie Akcji Kukurydza mają Państwo możliwość zbadania zawartości suchej masy w swojej kukurydzy. Nasi doradcy na podstawie wyników badania określają optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.
Jak prawidłowo wybrać kukurydzę na badanie suchej masy ?
- roślina z plonu głównego
- z różnych części pola (rosnąca min. 5 metrów od brzegu pola)
- zebrania w dniu badania
- ścięta na wysokości na jakiej będziemy prowadzić zbiór
- dojrzałość woskowa ziarniaka
Dodatkowo doradca żywieniowy przyjmujący materiał do badania będzie potrzebował informacji o pogodzie na 2–3 dni przed ścięciem.
UWAGA! Prosimy o przyniesienie po 3 rośliny z 1 odmiany (badamy do 2 odmian od 1 hodowcy)
Idealna, modelowa kiszonka z kukurydzy powinna się cechować następującymi parametrami:
- sucha masa: 33-35%
- skrobia: 33-40%
- białko surowe:8-10%
- NDF (włókno neutralno-detergentowe): 36-41%
- ADF (włókno kwaśno-detergentowe): 16-22%
- ADL (lignina): 2,5-4%
- popiół surowy: > 4%
- pH: > 4
Ponadto kiszonka z kukurydzy, powinna mieć przyjemny, chlebowy zapach, żółto-zielony kolor, a poszczególne części wegetatywne (łodyga, liście) czy generatywne (rozdrobnione ziarniaki) powinny być rozpoznawalne nawet w przypadku rozdrobnienia przez sieczkarnię.
Oprócz bakterii kwasu mlekowego, w puli bytujących na roślinach są również grupy mikroorganizmów, które w niesprzyjających warunkach mogą zaburzyć proces fermentacji, produkować substancje obniżające smakowitość kiszonek albo wręcz mieć działanie szkodliwe dla organizmu krowy mlecznej. Poniżej w tabeli zostały przedstawione wszystkie grupy mikroorganizmów, wraz z produktami ich przemiany materii i ich wpływem na jakość kiszonki.
Mikroorganizm | Warunki | Produkt | Jakość kiszonki |
bakterie mlekowe | beztlenowe | kwas mlekowy | dobra stabilność kiszonki, dobry zapach |
Clostridium sacharolityczne | beztlenowe | kwas masłowy z kwasu mlekowego | nieprzyjemny zapach kiszonki |
Clostridium proteolityczne | beztlenowe | amoniak z białek | nieprzyjemny zapach kiszonki |
Bakterie z rodziny E. coli | beztlenowe | kwas octowy | kiszonka cechuje się ostrym zapachem |
Bakterie gnilne | beztlenowe | białka do amin | pleśnienie kiszonki, rozkład gnilny, kiszonka nie nadaje się do spożycia |
Grzyby pleśniowe | tlenowe | namnażanie grzybni, produkcja mykotoksyn | kiszonka nie nadaje się do spożycia |
Drożdże | tlenowe | intensywne namnażanie drożdży, intensywny proces termiczny | intensywne zagrzewanie kiszonek – obniżenie smakowitości i jakości |
beztlenowe | fermentacja alkoholowa: etanol i CO2 z kwasu mlekowego i cukrów |
Tegoroczna Akcja Kukurydza będzie miała dwie formy:
Akcja MAXX– czyli dwuetapowe szkolenie. Pierwsza część wykładowa, poświęcona najnowszym trendom w produkcji kiszonek z kukurydzy. Drugą część będzie stanowił pokaz polowy podczas którego firma Class zademonstruje możliwości sieczkarni wyposażonej w technologię Shredlage. Podczas warsztatów będzie funkcjonowała stoisko, na którym każdy uczestnik będzie mógł oznaczy ć w przywiezionych przez siebie roślinach poziomu suchej masy. Otrzymane wyniki będzie można na miejscu skonsultować z naszymi doradcami żywieniowymi, którzy pomogą wyznaczyć optymlny termin żniw kukurydzianych w danym gospodarstwie.
Akcja MINI – specjalistyczne stoisko, ze sprzętem umożliwiające wykonanie w warunkach polowych badania na zawartość suchej masy w przyniesionych roślinach . Podczas tej formy spotkań każdy uczestnik będzie miał możliwość skonsultowania otrzymanych wyników z naszym doradcą żywieniowym.
Harmonogram akcji MAXX:
RO ZACHÓD
28-08-2023 – poniedziałek, OHZ Głogówek gm. Głogówek, woj. opolskie
29-08-2023 – wtorek, GR Kalak Jacek; Gorzupia; powiat krotoszyński; woj. wielkopolskie
RO CENTRUM
30-08-2023 – środa Godlewo Milewek 10 A, 07-322 Nur (remiza strażacka) powiat ostrowski woj. mazowieckie
07-09-2023 – czwartek GR Jan Kubiak, Sulmów 22 (gm. Goszczanów) woj. łódzkie
RO PÓŁNOC
08-09-2023 – piątek Agro Farm sp.z o.o., Jurkowice Pierwsze, woj. pomorskie
12.09.2023 – wtorek - DNI SOI I KUKURYDZY Minikowo
RO WSCHÓD
11.09.2023 – poniedziałek GR Kiełczykowski Krzysztof, Gózd 102, 21-412 Tuchowicz, woj. lubelskie
Harmonogram Akcji MINI:
RO ZACHÓD
25-08-2023 – piątek, Chojno - sala wiejska, woj. wielkopolskie
30-08-2023 – środa, Ziółkowo - sala Wiejska, gm. Gostyń, woj. wielkopolskie
31-08-2023 – czwartek, GR Maciej Jankowski, Zamość 6, gm. Pyzdry; woj. wielkopolskie
01-09-2023 – piątek, Bogusław Krzyczyński, Reńsko, ul. Tysiąclecia 14, powiat grodziski
04-09-2023 – poniedziałek, GR Przemysław Jagła, Jędrzejewo 36, gm. Lubasz, woj. wielkopolskie
05-09-2023 – wtorek, Czachulec Stary - sala wiejska, gm. Malanów, woj. wielkopolskie
06-09-2023 – środa, Pólko; Plac przy OSP, gm. Stawiszyn, powiat kaliski woj.. wielkopolskie
07-09-2023 – czwartek, Jerzy Krzykała, Bukownica 188; pow. ostrzeszowski; woj. wielkopolskie
13-09-2023 – środa, Partyka Janusz, Bonowice 29, Szczekociny; pow. Zawierciański, woj. śląskie
14-09-2023 – czwartek, GR Paweł Musioł, Gamów 57, gm. Rudnik, woj. śląskie
15-09-2023 – piątek, GR Marcin Sikora, Goleszów 27, gm. Goleszów woj. śląskie
18-09-2023 – poniedziałek, GR Martin Ziaja; Dobrodzień; powiat oleski, woj. opolskie – organizowane w polu za oborą
21-09-2023 – czwartek, „Kamos”, ul.Towarowa 41, 58-400, Kamienna Góra, woj. dolnośląskie
RO CENTRUM
28-08-2023 – poniedziałek, GR Wróblewski Mariusz; Jaworowo Kolonia 18, 09-226 Zawidz, woj. mazowieckie
29-08-2023 – wtorek, Grądy 29A (gm. Krasnosielc) woj. mazowieckie
31-08-2023 – czwartek, NARODOWY DZIEŃ KUKURYDZY - Nowe Zduny 64, 99-440 Zduny powiat Łowicz, woj. łódzkie
01-09-2023 – piątek, Leśniewo - świetlica wiejska, gm. Karniewo, woj. mazowieckie
05-09-2023 – wtorek, Hochland Polska, ul. Gdańska 83, 07 - 100 Węgrów woj. mazowieckie
08-09-2023 – piątek, PFHBiPM Oddział w Rzgowie ul. Rawska 1, 95-030 Rzgów woj. łódzkie
09-09-2023 – sobota, SK Michałów; 28-411 Michałów woj. świętokrzyskie
14.09.2023 – czwartek, GR Heród Kinga; 32-724 Lipnica Dolna 12, woj. małopolskie
15.09.2023 – piątek, OHZ Osiek; Nidek 1, 34-122 Nidek, woj. małopolskie
RO WSCHÓD
06-09-2023 – środa, Dębno, RWKS w Dębnie, powiat leżajski, woj. podkarpackie,
12.09.2023 – wtorek, GR Skrzypek Krzysztof, Stara Wieś Trzecia 77, 23-100 Bychawa, woj. lubelskie
19-09-2022 – wtorek, GR Krawczyk Sławomir Kozarze 39, 18-230 Ciechanowiec, woj. podlaskie
20-09-2023 – środa, PFHBiPM Jeżewo Stare, woj. podlaskie
26-09-2023 – wtorek, Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, Białka 154B, koło Radzynia Podlaskiego, woj. lubelskie
01.10.2023 – niedziela, Robert Chmielewski Tauroszyszki 10, 16-515 Puńsk, woj. podlaskie
RO PÓŁNOC
07-09-2023 – czwartek, Frymark Robert, Leśno Wyb., woj. pomorskie
09-09-2023 – sobota, Wojewódzkie Dni Kukurydzy w Brodnicy
11.09.2023 – poniedziałek, GR Damian Domaszczyński, Kraszewo Kolonia 49, 11-100 Lidzbark Warmiński, woj. warmińsko-mazurskie
13.09.2023 – środa, GR Adam Golubiewski, Długosze 16, pow. ełcki, woj. warmińsko-mazurskie