Walny Zjazd Delegatów PFHBiPM
26 i 27 kwietnia br. odbędzie się XIII Walny Zjazd Delegatów Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. O jego zwołaniu w tym terminie zdecydował Zarząd PFHBiPM. 29 członków Zarządu na 32…
Spadek ceny skupu mleka
Po utrzymującym się, w II połowie ubiegłego roku, trendzie wzrostowym ceny mleka, od stycznia 2021 r. odnotowywany jest spadek ceny w skupie. W styczniu średnia cena mleka w Polsce wynosiła 149,35…
Kwietniowa publikacja IE już wkrótce
Zbliżamy się do kolejnej publikacji wyników oceny wartości hodowlanej bydła. Z wynikami sezonu kwietniowego wyrażonymi w wartościach indeksu PF oraz Indeksu Ekonomicznego (IE) będzie można zapoznać…
Postdipping – stosujesz?
Uwaga – po doju mięsień zwieracza kanału strzykowego zamyka się średnio po 30 minutach, ale może pozostawać otwarty nawet do 2 godzin od momentu zakończenia doju, w tym czasie następuje również…
Jakie smaki odczuwa krowa?
U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:
- słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
- słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych…
Kappa-kazeina kluczowe białko mleka dla serowarstwa
Białka kazeinowe są główną grupą białek mleka (80%), wśród nich największe znaczenie dla produkcji serów ma frakcja kappa-kazeiny – odpowiadająca za zapoczątkowanie procesu krzepnięcia mleka.…