PFHBiPM
Aktualności

Mikotoksyny cz. 1. – co warto wiedzieć?

Zbigniew Wróblewski | | Doradztwo żywieniowe

Warunki pogodowe podczas sezonu wegetacyjnego i żniwnego mogą znacznie zwiększać, z roku na rok , częstość występowania i stopień problemów z pleśnią i mikotoksynami. Chłodne, mokre pory wegetacyjne mogą opóźniać dojrzewanie ziarna, szczególnie w przypadku kukurydzy, i powodować powstawanie pleśni i mikotoksyn na polu. Toksyny Fusarium są bardziej prawdopodobne w chłodnych, wilgotnych warunkach podczas wzrostu, zbioru i przechowywania. Gorące, wilgotne warunki sprzyjają rozwojowi aflatoksyn.

Opóźnianie zbiorów w celu zwiększenia dojrzałości i zmniejszenia poziomu wilgoci ziarna lub w celu uniknięcia błotnistych warunków polowych może spowodować wzrost wzrostu pleśni i tworzenie mikotoksyn. Przechowywanie ziaren pasz i pasz o poziomie wilgotności przekraczającym zalecane zakresy lub w złych pojemnikach może również zwiększać problemy związane z pleśnią. Najnowsza wiedza wskazuje, że problemy te mogą czasami być przyczyną niewyjaśnionych wcześniej problemów związanych z produkcją i zdrowiem. Mikotoksyny mogą być obecne w paszach, które mają niewielką lub żadną oczywistą obecność pleśni.

 

Efekty spleśniałego karmienia

Spleśniały lub stęchły pokarm nie zawsze zawiera niebezpieczne trucizny pleśniowe lub mikotoksyny, ale sama obecność znacznej pleśni może mieć niekorzystny wpływ na produkcję i zdrowie. Strawność dawki pokarmowej dla przeżuwaczy może być o tyle zmniejszona, aby zmniejszyć zawartość energii o 5%. Dlatego najlepiej jest zdyskontować wartości energii (wartości wyliczone lub szacunkowe poprzez testy), mnożąc je przez 0,95, gdy pasze zarażone są znaczną ilością pleśni. Taka pasza jest również mniej smaczna i może obniżyć pobór energii, suchej masy i kluczowych składników odżywczych. Może to znacznie zmniejszyć produkcję mleka, wzrost lub przyrost masy ciała i obniżyć odporność na choroby metaboliczne i zakaźne.

Zmniejszenie wydajności produkcji i wzrost problemów zdrowotnych spowodowanych spleśniałą paszą są często umiarkowane, jeśli mikotoksyny nie są obecne. Na przykład spadek wydajności o 5 do 10% może być typowy dla inwazji pleśni, podczas gdy zanieczyszczenie mikotoksynami prowadzi do większych strat w produkcji, nawet gdy pleśń nie jest wyraźnie widoczna.

Więcej problemów z poronieniem grzybiczym i zaburzeniami oddychania może wynikać z zastosowania znacznej ilości spleśniałego pokarmu. Może się to zdarzyć z powodu wysokiej zawartości pleśni i zarodników pleśni w powietrzu lub w połkniętej paszy. (Płuco farmera jest chorobą, która może dotknąć ludzi w środowisku silnie porażonym przez pleśń.) Łożysko poronionych płodów należy zbadać pod kątem wyraźnych objawów występujących w większości poronień grzybiczych.

Czasami zarodniki pleśni są liczone na spleśniałych paszach, aby uzyskać wskazanie zakresu pleśni i względnego ryzyka związanego z ich karmieniem.. Ponieważ niektóre spleśniałe pokarmy mogą nie zawierać podwyższonej liczby zarodników z różnych powodów, liczba zarodników czasami nie docenia stopnia obecności pleśni i potencjalnego ryzyka z tym związanego.

 

Efekty mikotoksyn

W niektórych warunkach pleśnie mogą wytwarzać silne mikotoksyny na poziomach, które mogą niekorzystnie wpływać na produkcję i zdrowie zwierząt.Iistnieje również potencjalny problem zdrowotny, gdy mleko lub inna żywność dla ludzi zawiera poziom aflatoksyny przekraczający maksimum ustalone przez Food and Drug Administration (FDA). Podczas gdy początkowo mogą pojawić się umiarkowane skutki, bardziej oczywiste zmniejszenie wydajności często skutkuje w ciągu kilku dni do kilku tygodni od spożycia zanieczyszczonej paszy lub dawki.

Produkcja mleka może spaść o ponad 15%. Młode zwierzęta karmione zainfekowanym mlekiem matki mogą źle sobie radzić z powodu znacznej ilości aflatoksyny w jej mleku. Problemy z karmieniem, ketozą lub acetonemią i przemieszczeniem trawieńca (DA) mogą gwałtownie wzrosnąć. Niektóre zwierzęta mogą mieć biegunkę lub wykazywać oznaki krwotoku. Znaczne działanie estrogenowe, takie jak obrzęk sromu i sutków lub wypadanie odbytnicy i pochwy, może wystąpić, gdy obecne są niektóre mikotoksyny. Może to nawet doprowadzić do poronienia lub zmniejszenia skuteczności inseminacji.

Poniżej informacje o skutkach, które wystąpiły po spożyciu diet zawierających różne poziomy niektórych mikotoksyn. Niektóre efekty mogą wystąpić na poziomach niższych niż wskazane, ponieważ niższe stężenia mogły nie zostać zbadane lub nie wystąpiły w udokumentowanych przypadkach polowych. W innych przypadkach konieczne może być wyższe spożycie, ponieważ wskazana mikotoksyna mogła być tylko jednym z kilku, które nie zostały zidentyfikowane na podstawie badań. Mogą wystąpić objawy lub kliniczne wskazania znacznego uszkodzenia wątroby lub nerek, zwiększając prawdopodobieństwo, że przyczyną jest mikotoksyczność. Takie uszkodzenie często występuje przy wysokim lub długotrwałym przyjmowaniu mikotoksyn.