Doradztwo żywieniowe
Akcja kukurydza

Kiszonka z kukurydzy jest w Polsce dominującą pasza objętościowa stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jej jakość, jest optymalny termin zbioru roślin.

Wyznacza się go na podstawie poziomu suchej masy w roślinie. Dlatego w ostatniej dekadzie sierpnia rozpoczniemy kolejną edycję Akcji Kukurydza, podczas której hodowcy całkowicie bezkosztowo będą mogli oznaczyć w przywiezionych przez siebie kukurydzach poziom suchej masy.

W trakcie Akcji Kukurydza mają Państwo możliwość zbadania zawartości suchej masy w swojej kukurydzy. Nasi doradcy na podstawie wyników badania określają optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.

Jak prawidłowo wybrać kukurydzę na badanie suchej masy ?
  • roślina z plonu głównego
  • z różnych części pola (rosnąca min. 5 metrów od brzegu pola)
  • zebrania w dniu badania
  • ścięta na wysokości na jakiej będziemy prowadzić zbiór
  • dojrzałość woskowa ziarniaka

Dodatkowo doradca żywieniowy przyjmujący materiał do badania będzie potrzebował informacji o pogodzie na 2–3 dni przed ścięciem.  

UWAGA! Prosimy o przyniesienie po 3 rośliny z 1 odmiany (badamy do 2 odmian od 1 hodowcy)

Idealna, modelowa kiszonka z kukurydzy powinna się cechować następującymi parametrami:

  • sucha masa: 33-35%
  • skrobia: 33-40%
  • białko surowe:8-10%
  • NDF (włókno neutralno-detergentowe): 36-41%
  • ADF (włókno kwaśno-detergentowe): 16-22%
  • ADL (lignina): 2,5-4%
  • popiół surowy:  > 4%
  • pH:  > 4

Ponadto kiszonka z kukurydzy, powinna mieć przyjemny, chlebowy zapach, żółto-zielony kolor, a poszczególne części wegetatywne (łodyga, liście) czy generatywne (rozdrobnione ziarniaki) powinny być rozpoznawalne nawet w przypadku rozdrobnienia przez sieczkarnię. 


Oprócz bakterii kwasu mlekowego, w puli bytujących na roślinach są również grupy mikroorganizmów, które w niesprzyjających warunkach mogą zaburzyć proces fermentacji, produkować substancje obniżające smakowitość kiszonek albo wręcz mieć działanie szkodliwe dla organizmu krowy mlecznej. Poniżej w tabeli zostały przedstawione wszystkie grupy mikroorganizmów, wraz z produktami ich przemiany materii i ich wpływem na jakość kiszonki.

Mikro­organizmWarunkiProduktJakość kiszonki
bakterie mlekowebeztlenowekwas mlekowy dobra stabilność kiszonki, dobry zapach
Clostridium sacharolitycznebeztlenowekwas masłowy z kwasu mlekowegonieprzyjemny zapach kiszonki
Clostridium proteolitycznebeztlenoweamoniak z białeknieprzyjemny zapach kiszonki
Bakterie z rodziny E. colibeztlenowekwas octowy kiszonka cechuje się ostrym zapachem
Bakterie gnilnebeztlenowebiałka do amin pleśnienie kiszonki, rozkład gnilny, kiszonka nie nadaje się do spożycia
Grzyby pleśniowetlenowenamnażanie grzybni, produkcja mykotoksyn kiszonka nie nadaje się do spożycia
Drożdżetlenoweintensywne namnażanie drożdży, intensywny proces termicznyintensywne zagrzewanie kiszonek  – obniżenie smakowitości i jakości
beztlenowefermentacja alkoholowa: etanol i CO2 z kwasu mlekowego i cukrów

Akcja Kukurydza ma dwie formy:

Akcja MAXX– czyli dwuetapowe szkolenie. Pierwsza część wykładowa, poświęcona najnowszym trendom w produkcji kiszonek z kukurydzy. Drugą część będzie stanowił pokaz polowy podczas którego firma Class zademonstruje możliwości sieczkarni wyposażonej w technologię Shredlage. Podczas warsztatów będzie funkcjonowała stoisko, na którym każdy uczestnik będzie mógł oznaczy ć w przywiezionych przez siebie roślinach poziomu suchej masy. Otrzymane wyniki będzie można na miejscu skonsultować z naszymi doradcami żywieniowymi, którzy pomogą wyznaczyć optymlny termin żniw kukurydzianych w danym gospodarstwie.

Akcja MINI – specjalistyczne stoisko, ze sprzętem umożliwiające wykonanie w warunkach polowych badania na zawartość suchej masy w przyniesionych roślinach . Podczas tej formy spotkań każdy uczestnik będzie miał możliwość skonsultowania otrzymanych wyników z naszym doradcą żywieniowym.


Harmonogram akcji MAXX i MINI:

RO ZACHÓD

19.08.2024 – OHZ Głogówek, gm. Głogówek, pow. prudnicki (woj. opolskie)
20.08.2024 – GR Mariusz Kowalski, Ksawerów Kramski, pow. koniński (woj. wielkopolskie)
21.08.2024 – GR Cieśla Grzegorz, Pobiedziska, ul. Gnieźnieńska 40, gm. Pobiedziska, pow. poznański (woj. wielkopolskie)
22.08.2024 – PFHBiPM Kobierno, ul. Klonowa 9, gm. Krotoszyn, pow. krotoszyński (woj. wielkopolskie)
23.08.2024 – Chojno – Sala Wiejska, gm. Pakosław, pow. rawicki (woj. wielkopolskie)
26.08.2024 – Pólko, Sala OSP, gm. Stawiszyn, pow. kaliski (woj. wielkopolskie
27.08.2024 – GR Przemysław Jagła, Jędrzejewo 36, gm. Lubasz, pow. czarnkowsko-trzcianecki (woj. wielkopolskie)
28.08.2024 – GR Andrzej Sobocki, Łukaszewo 9, gm. Jaraczewo, pow. jarociński (woj. wielkopolskie)
29.08.2024 – HR Smolice, Rogożewo, gm. Jutrosin, pow. rawicki (woj. wielkopolskie)
30.08.2024 – GR Jerzy Krzykała, Bukownica 188, gm. Grabów Nad Prosną, pow. Ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
02.09.2024 – GR Marcin Sikora, Goleszów, gm. Goleszów, pow. cieszyński (woj. śląskie)
03.09.2024 – Poznańska HR, Czacz, gm. Śmigiel, pow. kościański (woj. wielkopolskie)
06.09.2024 – Ziółkowo – Sala Wiejska, gm. Gostyń, pow. gostyński (woj. wielkopolskie)
09.09.2024 – OSM Mlekovita – Kamienna Góra, gm. Kamienna Góra (woj. dolnośląskie)

RO CENTRUM

19.08.2024 – Tadeusz Stelęgowski, Kudelczyn 31, 08–311 Bielany (woj. mazowieckie)
20.08.2024 – Godlewo-Milewek 10A, 07–322 Nur, pow. ostrowski, remiza strażacka (woj. mazowieckie)
21.08.2024 – Kijewice (świetlica wiejska) 06–300 Kijewice, gm. Przasnysz (woj. mazowieckie)
22.08.2024 – GR Gryboś, Kwiatonowice 113, 38–333 Zagórzany (woj. małopolskie)
23.08.2024 – Rozszczep (świetlica wiejska), ul. Bitwy Warszawskiej 48, gm. Klembów (J. Bieliński; woj. mazowieckie)
26.08.2024 – Grądy 29A, remiza strażacka, gm. Krasnosielc (woj. mazowieckie)
27.08.2024 – Tomasz Kocięba, Kolonia Łaznów 55, 97–221 Rokiciny (woj. łódzkie)
28.08.2024 – OHZ Dębołęka, Dębołęka 72, 98–275 Brzeźnio (woj. łódzkie)
02.09.2024 – OHZ Osiek Sp. z o.o. Gospodarstwo Hodowli Zarodowej, Nidek, ul. Kasztanowa 4, 34–122 Wieprz (woj. małopolskie)
03.09.2024 – ZS CKR im. Jadwigi Dziubińskiej, Nowe Zduny 64, 99–440 Zduny (woj. łódzkie)
04.09.2024 – SK Michałów, 28–411 Michałów (woj. świętokrzyskie)

RO WSCHÓD

1.09.2024 – HR Smolice, Żarnowo Drugie, pow. augustowski, gm. Augustów (woj. podlaskie)
5.09.2024 – Mariusz Rogalski, Czechowizna 42, pow. moniecki, 19–120 Knyszyn (woj. podlaskie)
6.09.2024 – GR Waldemar Zabielski, Sokoły 44, pow. kolneński, 18–520 Stawiski (woj. podlaskie)
07.09.2024 – Piotr Tyszka, Brulin 14A, pow. łomżyńskim, 18–411 Śniadowo (woj. podlaskie)
08.09.2024 – Pola Doświadczalne, Szepietowo, pow. wysokomazowiecki (woj. podlaskie)
09.09.2024 – GR Piotr Przychodzki, Ostrówki 86, 21–310 Wohyń, pow. radzyński (woj. lubelskie)
17.09.2024 – Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa Sp. z o.o. (woj. podkarpackie)

RO PÓŁNOC

22.08.2024 – GR Komorowo Sp. z o.o., Sobiesierzno, 87–300 Brodnica, pow. brodnicki (woj. kujawsko-pomorskie)
23.08.2024 – GR Grzegorz Chmielewski, ul. 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 18, 86–122 Bukowiec, pow. świecki (woj. kujawsko-pomorskie)
27.08.2024 – GR Andrzej Ficak, Bogaczewo 1, 82–310 Elbląg (woj. warmińsko-mazurskie)
29.08.2024 – Damian Domaszczyński, Kraszewo Kolonia 49, 11–110 Lidzbark Warmiński (woj. warmińsko-mazurskie)
10.09.2024 – GR Tadeusz Grzenia, Sławki, gm. Somonino, pow. kartuski (woj. pomorskie)
11.09.2024 – GR Zbigniew Gromowski, Kosobudy, gm. Brusy, pow. Chojnowski (woj. pomorskie)
12.09.2024 – PFHBiPM Minikowo, Dni Pola KPODR, 89–122 Minikowo (woj. kujawsko-pomorskie)
19.09.2024 – Horban Sp. z. o.o, Ciećmierz 30, 72–342 Cerkwica (woj. zachodniopomorskie)