Kiszonka z kukurydzy jest w Polsce dominującą pasza objętościowa stosowaną w żywieniu krów mlecznych. Jednym z kluczowych czynników wpływających na jej jakość, jest optymalny termin zbioru roślin.
Wyznacza się go na podstawie poziomu suchej masy w roślinie. Dlatego w ostatniej dekadzie sierpnia rozpoczniemy kolejną edycję Akcji Kukurydza, podczas której hodowcy całkowicie bezkosztowo będą mogli oznaczyć w przywiezionych przez siebie kukurydzach poziom suchej masy.
W trakcie Akcji Kukurydza mają Państwo możliwość zbadania zawartości suchej masy w swojej kukurydzy. Nasi doradcy na podstawie wyników badania określają optymalny termin zbioru, aby kiszonka z niej sporządzona charakteryzowała się najlepszymi wartościami odżywczymi.
Jak prawidłowo wybrać kukurydzę na badanie suchej masy ?
- roślina z plonu głównego
- z różnych części pola (rosnąca min. 5 metrów od brzegu pola)
- zebrania w dniu badania
- ścięta na wysokości na jakiej będziemy prowadzić zbiór
- dojrzałość woskowa ziarniaka
Dodatkowo doradca żywieniowy przyjmujący materiał do badania będzie potrzebował informacji o pogodzie na 2–3 dni przed ścięciem.
UWAGA! Prosimy o przyniesienie po 3 rośliny z 1 odmiany (badamy do 2 odmian od 1 hodowcy)
Idealna, modelowa kiszonka z kukurydzy powinna się cechować następującymi parametrami:
- sucha masa: 33-35%
- skrobia: 33-40%
- białko surowe:8-10%
- NDF (włókno neutralno-detergentowe): 36-41%
- ADF (włókno kwaśno-detergentowe): 16-22%
- ADL (lignina): 2,5-4%
- popiół surowy: > 4%
- pH: > 4
Ponadto kiszonka z kukurydzy, powinna mieć przyjemny, chlebowy zapach, żółto-zielony kolor, a poszczególne części wegetatywne (łodyga, liście) czy generatywne (rozdrobnione ziarniaki) powinny być rozpoznawalne nawet w przypadku rozdrobnienia przez sieczkarnię.
Oprócz bakterii kwasu mlekowego, w puli bytujących na roślinach są również grupy mikroorganizmów, które w niesprzyjających warunkach mogą zaburzyć proces fermentacji, produkować substancje obniżające smakowitość kiszonek albo wręcz mieć działanie szkodliwe dla organizmu krowy mlecznej. Poniżej w tabeli zostały przedstawione wszystkie grupy mikroorganizmów, wraz z produktami ich przemiany materii i ich wpływem na jakość kiszonki.
Mikroorganizm | Warunki | Produkt | Jakość kiszonki |
bakterie mlekowe | beztlenowe | kwas mlekowy | dobra stabilność kiszonki, dobry zapach |
Clostridium sacharolityczne | beztlenowe | kwas masłowy z kwasu mlekowego | nieprzyjemny zapach kiszonki |
Clostridium proteolityczne | beztlenowe | amoniak z białek | nieprzyjemny zapach kiszonki |
Bakterie z rodziny E. coli | beztlenowe | kwas octowy | kiszonka cechuje się ostrym zapachem |
Bakterie gnilne | beztlenowe | białka do amin | pleśnienie kiszonki, rozkład gnilny, kiszonka nie nadaje się do spożycia |
Grzyby pleśniowe | tlenowe | namnażanie grzybni, produkcja mykotoksyn | kiszonka nie nadaje się do spożycia |
Drożdże | tlenowe | intensywne namnażanie drożdży, intensywny proces termiczny | intensywne zagrzewanie kiszonek – obniżenie smakowitości i jakości |
beztlenowe | fermentacja alkoholowa: etanol i CO2 z kwasu mlekowego i cukrów |
Akcja Kukurydza ma dwie formy:
Akcja MAXX– czyli dwuetapowe szkolenie. Pierwsza część wykładowa, poświęcona najnowszym trendom w produkcji kiszonek z kukurydzy. Drugą część będzie stanowił pokaz polowy podczas którego firma Class zademonstruje możliwości sieczkarni wyposażonej w technologię Shredlage. Podczas warsztatów będzie funkcjonowała stoisko, na którym każdy uczestnik będzie mógł oznaczy ć w przywiezionych przez siebie roślinach poziomu suchej masy. Otrzymane wyniki będzie można na miejscu skonsultować z naszymi doradcami żywieniowymi, którzy pomogą wyznaczyć optymlny termin żniw kukurydzianych w danym gospodarstwie.
Akcja MINI – specjalistyczne stoisko, ze sprzętem umożliwiające wykonanie w warunkach polowych badania na zawartość suchej masy w przyniesionych roślinach . Podczas tej formy spotkań każdy uczestnik będzie miał możliwość skonsultowania otrzymanych wyników z naszym doradcą żywieniowym.
Harmonogram akcji MAXX i MINI:
RO ZACHÓD
19.08.2024 – OHZ Głogówek, gm. Głogówek, pow. prudnicki (woj. opolskie)
20.08.2024 – GR Mariusz Kowalski, Ksawerów Kramski, pow. koniński (woj. wielkopolskie)
21.08.2024 – GR Cieśla Grzegorz, Pobiedziska, ul. Gnieźnieńska 40, gm. Pobiedziska, pow. poznański (woj. wielkopolskie)
22.08.2024 – PFHBiPM Kobierno, ul. Klonowa 9, gm. Krotoszyn, pow. krotoszyński (woj. wielkopolskie)
23.08.2024 – Chojno – Sala Wiejska, gm. Pakosław, pow. rawicki (woj. wielkopolskie)
26.08.2024 – Pólko, Sala OSP, gm. Stawiszyn, pow. kaliski (woj. wielkopolskie
27.08.2024 – GR Przemysław Jagła, Jędrzejewo 36, gm. Lubasz, pow. czarnkowsko-trzcianecki (woj. wielkopolskie)
28.08.2024 – GR Andrzej Sobocki, Łukaszewo 9, gm. Jaraczewo, pow. jarociński (woj. wielkopolskie)
29.08.2024 – HR Smolice, Rogożewo, gm. Jutrosin, pow. rawicki (woj. wielkopolskie)
30.08.2024 – GR Jerzy Krzykała, Bukownica 188, gm. Grabów Nad Prosną, pow. Ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
02.09.2024 – GR Marcin Sikora, Goleszów, gm. Goleszów, pow. cieszyński (woj. śląskie)
03.09.2024 – Poznańska HR, Czacz, gm. Śmigiel, pow. kościański (woj. wielkopolskie)
06.09.2024 – Ziółkowo – Sala Wiejska, gm. Gostyń, pow. gostyński (woj. wielkopolskie)
09.09.2024 – OSM Mlekovita – Kamienna Góra, gm. Kamienna Góra (woj. dolnośląskie)
RO CENTRUM
19.08.2024 – Tadeusz Stelęgowski, Kudelczyn 31, 08–311 Bielany (woj. mazowieckie)
20.08.2024 – Godlewo-Milewek 10A, 07–322 Nur, pow. ostrowski, remiza strażacka (woj. mazowieckie)
21.08.2024 – Kijewice (świetlica wiejska) 06–300 Kijewice, gm. Przasnysz (woj. mazowieckie)
22.08.2024 – GR Gryboś, Kwiatonowice 113, 38–333 Zagórzany (woj. małopolskie)
23.08.2024 – Rozszczep (świetlica wiejska), ul. Bitwy Warszawskiej 48, gm. Klembów (J. Bieliński; woj. mazowieckie)
26.08.2024 – Grądy 29A, remiza strażacka, gm. Krasnosielc (woj. mazowieckie)
27.08.2024 – Tomasz Kocięba, Kolonia Łaznów 55, 97–221 Rokiciny (woj. łódzkie)
28.08.2024 – OHZ Dębołęka, Dębołęka 72, 98–275 Brzeźnio (woj. łódzkie)
02.09.2024 – OHZ Osiek Sp. z o.o. Gospodarstwo Hodowli Zarodowej, Nidek, ul. Kasztanowa 4, 34–122 Wieprz (woj. małopolskie)
03.09.2024 – ZS CKR im. Jadwigi Dziubińskiej, Nowe Zduny 64, 99–440 Zduny (woj. łódzkie)
04.09.2024 – SK Michałów, 28–411 Michałów (woj. świętokrzyskie)
RO WSCHÓD
1.09.2024 – HR Smolice, Żarnowo Drugie, pow. augustowski, gm. Augustów (woj. podlaskie)
5.09.2024 – Mariusz Rogalski, Czechowizna 42, pow. moniecki, 19–120 Knyszyn (woj. podlaskie)
6.09.2024 – GR Waldemar Zabielski, Sokoły 44, pow. kolneński, 18–520 Stawiski (woj. podlaskie)
07.09.2024 – Piotr Tyszka, Brulin 14A, pow. łomżyńskim, 18–411 Śniadowo (woj. podlaskie)
08.09.2024 – Pola Doświadczalne, Szepietowo, pow. wysokomazowiecki (woj. podlaskie)
09.09.2024 – GR Piotr Przychodzki, Ostrówki 86, 21–310 Wohyń, pow. radzyński (woj. lubelskie)
17.09.2024 – Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa Sp. z o.o. (woj. podkarpackie)
RO PÓŁNOC
22.08.2024 – GR Komorowo Sp. z o.o., Sobiesierzno, 87–300 Brodnica, pow. brodnicki (woj. kujawsko-pomorskie)
23.08.2024 – GR Grzegorz Chmielewski, ul. 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 18, 86–122 Bukowiec, pow. świecki (woj. kujawsko-pomorskie)
27.08.2024 – GR Andrzej Ficak, Bogaczewo 1, 82–310 Elbląg (woj. warmińsko-mazurskie)
29.08.2024 – Damian Domaszczyński, Kraszewo Kolonia 49, 11–110 Lidzbark Warmiński (woj. warmińsko-mazurskie)
10.09.2024 – GR Tadeusz Grzenia, Sławki, gm. Somonino, pow. kartuski (woj. pomorskie)
11.09.2024 – GR Zbigniew Gromowski, Kosobudy, gm. Brusy, pow. Chojnowski (woj. pomorskie)
12.09.2024 – PFHBiPM Minikowo, Dni Pola KPODR, 89–122 Minikowo (woj. kujawsko-pomorskie)
19.09.2024 – Horban Sp. z. o.o, Ciećmierz 30, 72–342 Cerkwica (woj. zachodniopomorskie)