Ocena Typu i Budowy Bydła Mlecznego
Ocena typu i budowy krów ras mlecznych

Ocena typu i budowy stanowi ważne narzędzie wykorzystywane nie tylko do szacowania wartości hodowlanej buhajów i samic pod względem cech pokroju ale również do zarządzania stadem krów mlecznych. Informacje z oceny mogą być wykorzystywane w komputerowych programach do kojarzeń w celu doskonalenia genetycznego stada i wzrostu finansowej wartości zwierzęcia. Funkcjonalna budowa ciała tworzy podstawę do wysokiej produkcji oraz wydłużenia okresu użytkowania krowy mlecznej.

Ocenę typu i budowy przeprowadzają wykwalifikowani doradcy ds. hodowli Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Obejmuje ona dwa główne komponenty: liniową ocenę cech budowy (cechy liniowe) i ocenę  cech ogólnych (opisowych).

W Polsce stosuje się trzy metody oceny, dostosowane do różnych typów użytkowych i ras:

  • dla typu użytkowego mlecznego (z wyłączeniem rasy polskiej czerwonej),
  • dla typu użytkowego mięsno-mlecznego,
  • dla rasy polskiej czerwonej (RP).

Terminy przeprowadzania oceny są następujące:

  • u krów pierwiastek w czasie trwania laktacji w okresie od 15. do 300. dnia po wycieleniu,
  • u krów w kolejnych laktacjach w czasie trwania laktacji od 15 dnia po wycieleniu.

Cechy liniowe stanowią podstawę wszystkich nowoczesnych systemów klasyfikacji opisujących krowę mleczną. Liniowa ocena cech jest uznaną międzynarodową techniką oceny typu i budowy zapewniającą ocenie obiektywizm, dokładność i spójność. Technika ta opisuje wyłącznie poziom danej cechy a nie jej celowość. Każda cecha jest punktowana w skali od 1 do 9, pomiędzy ekstremami biologicznymi, lub mierzona i wyrażana w centymetrach

Cecha liniowa

Typ użytkowy mleczny 
(rasa PHF, JE)

Typ użytkowy mięsno-mleczny
(rasa BS, MO, SM, ZB, ZR)

Rasa polska czerwona
 (RP)

1. Wysokość w krzyżu (cm)

1

1

1

2. Głębokość tułowia

2

2

2

3. Szerokość klatki piersiowej

3

3

3

4. Długość odcinka piersiowego tułowia

 

4

 

5. Długość zadu

 

5

 

6. Ustawienie zadu

4

6

4

7. Szerokość zadu

5

7

5

8. Postawa nóg tylnych-widok z boku

6

8

6

9. Kąt racicy

7

9

7

10. Pęcina

 

10

 

11. Postawa nóg tylnych-widok z tyłu

8

11

8

12. Struktura kostna

9

 

9

13. Struktura stawu skokowego

 

12

 

14. Lokomocja (opcjonalnie)

10

13

10

15. Zawieszenie przednie wymienia

11

14

11

16. Długość przedniej części wymienia

 

15

 

17. Długość tylnej części wymienia

 

16

 

18. Zawieszenie tylne wymienia

12

17

12

19. Więzadło środkowe wymienia

13

18

13

20. Balans wymienia

14

 

14

21. Położenie wymienia

15

19

15

22. Szerokość wymienia

16

20

16

23. Umiejscowienie strzyków tylnych

17

21

17

24. Kierunek strzyków tylnych

 

22

 

25. Umiejscowienie strzyków przednich

18

23

18

26. Długość strzyków

19

24

19

27. Grubość strzyków

 

25

 

28. Charakter mleczny

20

 

20

29. Kondycja

21

 

21

30. Umięśnienie przodu

 

26

22

31. Umięśnienie zadu

 

27

23

Cechy ogólne to grupy cech liniowych odnoszących się do jednego określonego obszaru funkcjonalnego krowy. Wagi poszczególnych cech liniowych są zgodne z ekonomicznym celem hodowlanym danego kraju.

W zależności od typu użytkowego wyróżniamy cztery lub pięć cech ogólnych, które podlegają ocenie.

Typ użytkowy mleczny
(rasa PHF, JE)

Typ użytkowy mięsno-mleczny
(rasa BS, MO, SM, ZB, ZR)

Rasa polska czerwona
(RP)

Rama ciała(z zadem)15%Kaliber20%Kaliber i pojemność15%
Siła mleczności20%Typ i budowa15%Typ i budowa20%
Nogi i racice25%Nogi i racice10%Nogi i racice20%
Wymię40%Wymię30%Wymię45%
  Umięśnienie25%  

Każda cecha opisowa oceniana jest punktowo w skali 50-97.

Suma punktów za cechy opisowe, po uwzględnieniu ich wag procentowych, stanowi ogólną ocenę typu i budowy krowy (50-97 pkt.), którą interpretuje się następująco:

Ocena ogólna w punktachInterpretacja oceny
90 i więcej- doskonała (EX
85 – 89- bardzo dobra (BD)
80 – 84- dobra (DB)
75 – 79- dość dobra (DD)
70 – 74- dostateczna (DS)
65 – 69- słaba (SL)
50 – 64- bardzo słaba (BS)

Maksymalna punktacja za ocenę ogólną typu i budowy, w zależności od numeru laktacji, w której jest ona przeprowadzana, wynosi:

  • I laktacja – 89 pkt.
  • II laktacja – 92 pkt.
  • III laktacja – 95 pkt.
  • IV i dalsze – 97 pkt.

Przedstawiona powyżej metodyka oceny typu i budowy krów mlecznych obowiązuje od 16.04.2012 r.


Dane obowiązujące od 2024 r.