Załamanie na GDT
Po trwającym od sierpnia bieżącego roku okresie wzrostu notowań na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade, pod koniec grudnia odnotowano spadek cen oferowanych produktów mleczarskich. Ogólny indeks cenowy spadł o 1,5%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 236 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań jednego oferowanego produktu, a mianowicie pełnego mleka w proszku. Ceny pozostałych oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy i masła.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 21 grudnia 2021 roku:
- Laktoza +3,7% - cena 1 390 USD/t
- Masło +1,0% - cena 5 851 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,9% - cena 6 724 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,6% - cena 3 745 USD/t
- Ser Cheddar +0,5% - cena 5 241 USD/t
- Pełne mleko w proszku -3,3% - cena 3 867 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Na polskim rynku na chwilę obecną nadal utrzymuje się trend wzrostowy. Zgodnie z danymi GUS, cna mleka w listopadzie wynosiła 173,64 zł/hl i była o 6,0% wyższa niż w październiku bieżącego roku oraz o 15,8% wyższa niż w listopadzie 2020 roku.