PFHBiPM
Aktualności

Załamanie na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Trend wzrostowy cen produktów mleczarskich utrzymywał się przez trzy notowania, niestety ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 3 listopada 2020 roku zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy spadł o 2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3096 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrost cen natomiast dotyczyły dwóch produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku masła. 

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 3 listopada 2020 roku:

  • Masło +3,9% – cena 3822 USD/t
  • Maślanka w proszku +1,2% – cena 2617 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -4,4% – cena 2722 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -2,6% – cena 4002 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -2,0% – cena 2985 USD/t
  • Ser Cheddar -0,8% – cena 3786 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Wzrosty notowań we wrześniu i w październiku znalazły odzwierciedlenie w cenie mleka w Polsce. We wrześniu cena wynosiła 138,17 zł/hl i była o 3,7% wyższa niż w sierpniu bieżącego roku oraz o 5,3% wyższa niż we wrześniu 2019 r. Z historycznych danych wynika, że w miesiącach jesiennych cena mleka utrzymuje trend wzrostowy, oby spadek notowań na GDT nie zaburzył tej tendencji.