PFHBiPM
Aktualności

Wzrost wskaźnika cen żywności FAO

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W sierpniu 2021 roku wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 127,4 punktu, co oznacza wzrost o 3,1% (3,9 punktu) w porównaniu z lipcem oraz o 32,9% (31,5 punktu) w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Wzrost wskaźnika spowodowany był silnymi wzrostami wskaźników cen zbóż, olejów roślinnych oraz cukru.

Wskaźnik cen olejów roślinnych w sierpniu wyniósł 165,7 punktu i był o 6,7% wyższy niż w lipcu bieżącego roku. Wpływ na wzrost miały wysokie ceny oleju słonecznikowego, palmowego i rzepakowego.

Wskaźnik cen zbóż wzrósł w sierpniu o 3,4% w porównaniu z lipcem 2021 r. oraz o 31,1% w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku i ukształtował się na poziomie 129,8 punktu. Głównej przyczyny wzrostu należy upatrywać w wysokich światowych cenach pszenicy, które w sierpniu były o 8,8% wyższe niż miesiąc wcześniej i o 43,5% wyższe niż przed rokiem. Wzrosły również ceny jęczmienia tj. o 9% w porównaniu z lipcem i o 35,6% w stosunku do sierpnia 2020 roku. Niewielki spadek, wynoszący 0,9% odnotowały natomiast ceny kukurydzy.

Wskaźnik cen mięsa w sierpniu bieżącego roku wynosił 112,35 punktu, co oznacza niewielki wzrost w stosunku do lipca, jednak w porównaniu do sierpnia ubiegłego roku był wyższy o 22%. W analizowanym miesiącu wzrosły ceny mięsa owczego, wołowego i drobiowego, spadła natomiast cena wieprzowiny.

Wskaźnik cen cukru w sierpniu był najwyższy od lutego 2017 r. i wyniósł 120,1 punktu, był on o 9,6% wyższy od poziomu lipcowego.

Wskaźnik cen produktów mleczarskich odnotował niewielki spadek w porównaniu do poziomu z lipca bieżącego roku, jednak nadal pozostał o 13,6% wyższy niż w sierpniu 2020 r. i wyniósł 116,0 punktów. W sierpniu odnotowano spadek międzynarodowych cen mleka w proszku, wzrosły natomiast ceny serów i masła.