PFHBiPM
Aktualności

Wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Od wielu notowań na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy, który delikatnie wyhamował podczas ostatniej aukcji. Druga aukcja w kwietniu 2023 roku zakończyła się wzrostem indeksu o 3,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 362 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe wzrosty odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku oraz sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 18 kwietnia 2023 roku:

  • Odtłuszczone mleko w proszku +7,0% - cena 2 776 USD/t
  • Ser Cheddar +5,7% - cena 4 411 USD/t
  • Masło +4,9% - cena 4 821 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +4,7% - cena 4 981 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +1,0% - cena 3 089 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana  
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny surowca utrzymywały w 2022 roku trend wzrostowy, jednak od początku bieżącego roku następuję korekta cenowa surowca.