PFHBiPM
Aktualności

Wzrost na GDT

Dorota Grabarczyk | | Informacje

Podczas ostatnich notowań w 2022 roku oraz na początku bieżącego roku indeks cen produktów mlecznych na aukcji Global Dairy Trade odnotowywał spadek. Podczas ostatniej aukcji indeks się odbił, osiągając wzrost o 3,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 456 USD.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Cena odtłuszczonego mleka w proszku pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim notowaniu.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 lutego 2023 roku:

  • Masło +6,6% - cena 4 745 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +4,8% - cena 5 586 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +3,8% - cena 3 329 USD/t
  • Ser Cheddar +2,3% - cena 4 980 USD/t
  • Maślanka w proszku +2,0% - cena 2 633 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku 0,0% - cena 2 829 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce po wielu miesiącach wzrostu cen mleka, niestety początek bieżącego roku zapowiada się niekorzystnie. Wielu producentów otrzymało informacje z mleczarni o korekcie ceny. Niestety na konkretne informacje z GUS trzeba poczekać na koniec lutego 2023 r.