PFHBiPM
Aktualności

Wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Po utrzymującym się od połowy marca bieżącego roku trendzie spadkowym, początek września przyniósł odbicie na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. W dniu 7 września 2021 r. notowania cen produktów mleczarskich zakończyły się na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3927 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i laktozy.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 września 2021 r.:

  • Odtłuszczone mleko w proszku +7,3% – cena 3274 USD/t
  • Laktoza +6,4% – cena 1167 USD/t
  • Masło +3,7% – cena 4948 USD/t
  • Ser Cheddar +3,6% – cena 4328 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +3,3% – cena 3691 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +3,1% – cena 5970 USD/t
  • Maślanka w proszku +3,0% – cena 3287 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana