PFHBiPM
Aktualności

Wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Dwudziesta druga aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 17 listopada 2020 roku zakończyła się na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 157 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku Bezwodnego tłuszczu mlecznego i odtłuszczonego mleka w proszku. Ceny dwóch oferowanych produktów odnotowały spadek, z czego największy dotyczył laktozy.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 listopada 2020 roku:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny + 4,1% - cena 4 175 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 2,5% - cena 2 799 USD/t
  • Pełne mleko w proszku + 1,8% - cena 3 037 USD/t
  • Masło + 0,4% - cena 3 838 USD/t
  • Ser Cheddar – 3,2% - cena 3 641 USD/t
  • Laktoza – 18,8% - cena 887 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny mleka od połowy roku utrzymują trend wzrostowy, w przeciwieństwie do giełdy nowozelandzkiej, gdzie występują częste wahania cen. Eksperci przewidują, że ceny surowca powinny rosnąc do końca roku.