PFHBiPM
Aktualności

Wzrost cen produktów mleczarskich

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja GDT zakończona na plusie już po raz piąty.

Podczas ostatniej aukcji Global Dairy Trade, która miała miejsce 6 lutego bieżącego roku notowania produktów mleczarskich odnotowały silny wzrost. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 6,7%. Tendencje wzrostowe dotyczyły prawie wszystkich kategorii produktów, z wyjątkiem maślanki w proszku, której cena odnotowała 3,1% spadek. Największy wzrost cen dotyczył kazeiny tj. o 10,9%, oraz pełnego mleka w proszku 8,4%. Dzięki większemu popytowi, udało się pozbyć prawie całych zapasów odtłuszczonego mleka w proszku zgromadzonych w unijnych magazynach. Uwolnienie zapasów cieszy całą branżę mleczarską ponieważ od wielu miesięcy stanowiły one zagrożenie dla ceny mleka na europejskim rynku.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:

  • kazeina podpuszczkowa + 10,9%
  • pełne mleko w proszku + 8,4%
  • bezwodny tłuszcz mleczny + 5,8%
  • masło + 4,2%
  • odtłuszczone mleko w proszku + 3,9%
  • ser Cheddar + 1,4%
  • laktoza + 1,3%
  • maślanka w proszku – 3,1%
  • serwatka w proszku nie oferowana

Wskaźnik cen produktów mleczarskich na platformie GDT osiągnął najwyższy poziom od czerwca 2018 roku.