Wzrost cen produktów mleczarskich
Ostatnia aukcja GDT zakończona na plusie już po raz piąty.
Podczas ostatniej aukcji Global Dairy Trade, która miała miejsce 6 lutego bieżącego roku notowania produktów mleczarskich odnotowały silny wzrost. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 6,7%. Tendencje wzrostowe dotyczyły prawie wszystkich kategorii produktów, z wyjątkiem maślanki w proszku, której cena odnotowała 3,1% spadek. Największy wzrost cen dotyczył kazeiny tj. o 10,9%, oraz pełnego mleka w proszku 8,4%. Dzięki większemu popytowi, udało się pozbyć prawie całych zapasów odtłuszczonego mleka w proszku zgromadzonych w unijnych magazynach. Uwolnienie zapasów cieszy całą branżę mleczarską ponieważ od wielu miesięcy stanowiły one zagrożenie dla ceny mleka na europejskim rynku.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:
- kazeina podpuszczkowa + 10,9%
- pełne mleko w proszku + 8,4%
- bezwodny tłuszcz mleczny + 5,8%
- masło + 4,2%
- odtłuszczone mleko w proszku + 3,9%
- ser Cheddar + 1,4%
- laktoza + 1,3%
- maślanka w proszku – 3,1%
- serwatka w proszku nie oferowana
Wskaźnik cen produktów mleczarskich na platformie GDT osiągnął najwyższy poziom od czerwca 2018 roku.