PFHBiPM
Aktualności

Wyraźny spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 sierpnia 2020 roku, była już piętnastą aukcją w tym roku. Zakończyła się jednak dość wyraźnym spadkiem notowań. Jest to drugi spadek z rzędu, po kilku notowaniach dodatnich. Ogólny indeks cenowy spadł o 5,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3045 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, maślanki w proszku oraz sera Cheddar. Wzrost natomiast dotyczył jedynie notowań laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 sierpnia 2020 roku:

  • Laktoza + 5,7% – cena 1349 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny + 3,0% – cena 3994 USD/t
  • Masło – 2,8% – cena 3438 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku - 4,6% – cena 2583 USD/t
  • Ser Cheddar - 5,3% – cena 3568 USD/t
  • Maślanka w proszku - 6,5% – cena 2259 USD/t
  • Pełne mleko w proszku - 7,5% – cena 3003 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Od drugiej polowy maja notowania utrzymywały trend wzrostowy, jednak od połowy lipca ponownie odnotowujemy spadki cen produktów mleczarskich.