Wyraźny spadek na GDT
Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 sierpnia 2020 roku, była już piętnastą aukcją w tym roku. Zakończyła się jednak dość wyraźnym spadkiem notowań. Jest to drugi spadek z rzędu, po kilku notowaniach dodatnich. Ogólny indeks cenowy spadł o 5,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3045 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, maślanki w proszku oraz sera Cheddar. Wzrost natomiast dotyczył jedynie notowań laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 sierpnia 2020 roku:
- Laktoza + 5,7% – cena 1349 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny + 3,0% – cena 3994 USD/t
- Masło – 2,8% – cena 3438 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku - 4,6% – cena 2583 USD/t
- Ser Cheddar - 5,3% – cena 3568 USD/t
- Maślanka w proszku - 6,5% – cena 2259 USD/t
- Pełne mleko w proszku - 7,5% – cena 3003 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Od drugiej polowy maja notowania utrzymywały trend wzrostowy, jednak od połowy lipca ponownie odnotowujemy spadki cen produktów mleczarskich.