PFHBiPM
Aktualności

Wskaźnik cen FAO

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W maju bieżącego roku wskaźnik cen FAO wyniósł średnio 127,1 punktu, co oznacza wzrost o 4,8% (5,8 punktu) w stosunku do kwietnia 2021 r. oraz o 39,7% (36,1 punktu) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Wzrost odnotowany w maju jest najwyższym wzrostem od października 2010 roku.

Wskaźnik cen zbóż w maju wyniósł 133,1 punktu, tj. wzrost o 6% w relacji miesięcznej oraz 36,6% w relacji rocznej. Największy wzrost odnotowano w przypadku cen kukurydzy. Było to związane z obniżeniem perspektyw produkcji w Brazylii oraz dużym globalnym popytem. Pod koniec maja ceny kukurydzy zaczęły spadać, z powodu wysokich prognoz wielkości produkcji w Stanach Zjednoczonych. Międzynarodowe ceny jęczmienia również odnotowały wzrost o 5,4%. Po gwałtownych podwyżkach cen pszenicy na początku maja, pod koniec miesiąca, lepsze warunku uprawy w USA i Unii Europejskiej, doprowadziły do spadku, jednak ceny nadal są o 28,5% wyższe niż w ubiegłym roku.

Wskaźnik cen produktów mleczarskich w maju wynosił 120,8 punktu i był o 1,5% wyższy niż w kwietniu oraz o 28% wyższy niż w maju 2020 roku. Wskaźnik ten najwyższy poziom osiągnął w grudniu 2013 roku, obecny jest o 22,8% niższy od rekordowego. Największe wzrostu odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku. Było to spowodowane głównie bardzo dużym zainteresowaniem tymi produktami ze strony chińskich importerów. Mniejsze dostawy serów z Unii Europejskiej przyczyniły się do wzrostu cen. Produktem w przypadku którego ceny odnotowały spadek było masło. Przyczyniły się do tego duże dostawy z Nowej Zelandii.

Wskaźnik cen mięsa w maju ukształtował się na poziomie 105 punktów i był o 2,2% wyższy niż w kwietniu bieżącego roku oraz o 10% wyższy niż w analogicznym miesiącu 2020 r. W analizowanym miesiącu wzrosły ceny wszystkich rodzajów mięs, wynikało to z szybkiego tempa zakupów importowych krajów azjatyckich, głównie Chin.