PFHBiPM
Aktualności

Wartościowa słodycz z mleka

Agnieszka Czajkowska-Sobocińska | | Informacje

Z serwatki mleka krowiego produkowane jest pełnowartościowe białko tzw. odżywki białkowe.

Odżywki proteinowe możemy podzielić na:

  • WPC – koncentrat białka serwatkowego (zawartość białka do  85%)
  • WPI – izolat białka serwatkowego (zawartość białka aż do 95%)
  • WPH – hydrolizat białka serwatkowego (naładowany po brzegi białkiem bo nawet do 100%); idealny dla osób z nietolerancją laktozy.

Białka te możemy kupić w różnych smakach: m.in. słony karmel, ciasteczko, truskawka czy też klasyczna wanilia. Sproszkowane białko mieszamy z mlekiem lub w wersji light z wodą i otrzymujemy przepysznego shake, który bez dwóch zdań jest o niebo lepszym wyjściem niż zjedzenie pączka czy batona gdy mamy ochotę na coś słodkiego. A gdy głód na słodkie bardzo nas dopadnie, posmaruj kromkę chleba masłem 100% orzechowym i popij proteinowym shakem – zaspokoisz w ten sposób pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego i przy okazji dostarczysz organizmowi wartościowe składniki.

Co daje nam suplementacja odżywką białkową? Przede wszystkim pomaga w procesie odbudowy mięśni, włosów, skóry, paznokci czy tez stawów. Polecana jest dla osób uprawiających sport (i nie mam tu na myśli gry w szachy), jak też ciężko pracujących fizycznie czy też tych próbujących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tu też trzeba nadmienić, że przy połączeniu: suplementacji białka z ciężkimi treningami oraz zapewnieniu odpowiedniej ilości kalorii w ciągu doby (co łatwo policzymy dostępnymi w sieci kalkulatorami), możemy spodziewać się efektów w postaci wzrostu czystej masy mięśniowej. A tu z kolei kolejnym profitem będzie bardziej jędrne i napięte ciało. Osoby zrzucające wagę mogą też uchronić się przed niechcianym efektem skinny fat (czyli szczupłego-ulańca, u którego pomimo szczupłego wyglądu w składzie ciała przeważa tkanka tłuszczowa zamiast mięśniowej).

Pamiętajmy jednak, że podstawą jest różnorodna i zbilansowana dieta, a suplemanty stosujemy jako dodatek.

Przykładowe słodkości z wykorzystaniem koncentratu białka: