PFHBiPM
Aktualności

Warsztaty mazowieckich hodowców w Grabowie nad Wisłą

Adam Świątek, Iwona Chorchos | | Ocena wartości użytkowej

W dniu 09.03.2020 r. odbyły się warsztaty terenowe zorganizowane przez inspektorów nadzoru: Iwonę Chorchos i Adama Świątka oraz doradcę zootechnicznego Marka Hedę z PFHBiPM RO Parzniew.

Szkolenie hodowców, których stada objęte są oceną, odbyło się w południowej części województwa mazowieckiego w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Grabowie nad Wisłą należącym do Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Hodowców przybyłych na te zajęcia bardzo życzliwie i ciepło przywitał gospodarz – dyrektor zakładu dr Marek Sowiński. Przedstawił uczestnikom specyfikę działania tej placówki, zaprezentował różne doświadczenia prowadzone na zlecenie IUNiGu.
Tematem wiodącym w części teoretycznej zajęć był okres okołoporodowy jako początek udanej laktacji. Prezentującym te zagadnienia był dr inż. Jacek Kozłowski – dyrektor regionalny firmy Biofeed. 

  • Najważniejszym akcentem wystąpienia prelegenta było uświadomienie zgromadzonym jak ważne jest poprawne postępowanie z krowami w stadzie będącymi w fazie zasuszenia. Jak błędy popełnione w tym ważnym i niedocenianym często okresie przełożą się na zdrowie, kondycje i wydajności krów przez całą laktację.
  • Drugim tematem, nie mniej istotnym w codziennej obsłudze krów, była znajomość sygnałów wysyłanych przez te zwierzęta i właściwego odczytywania ich zachowania. Daje to podstawę do oceny dobrostanu, zdrowia i samopoczucia w stadzie. Te zagadnienia bardzo obszernie przybliżył zebranym hodowcom, Marek Heda, doradca zootechniczny PFHBiPM. W swojej prezentacji pokazał wiele przykładów z pozoru banalnych i w codziennych obserwacjach stada nie zauważanych. Zbiór takich drobnych spostrzeżeń może podpowiadać postępowanie często bezkosztowe, a dające jednocześnie poprawę komfortu, samopoczucia i zadowolenia krów.

Zwieńczeniem prezentacji sygnałów wysyłanych przez krowy była wizyta w oborze zakładowej. Ta część zajęć była kontynuacją wykładu z dobrostanu zwierząt. W tym momencie uaktywniło się dwudziestu czterech obecnych na warsztatach hodowców. Każdy z nich miał doświadczenia z obserwacji własnego stada i wymiana tych spostrzeżeń pomiędzy uczestnikami była również cennym doświadczeniem tego spotkania. Podczas zajęć praktycznych zademonstrowano na sitach paszowych jak ocenić poprawnie przyrządzony TMR w wozie paszowym. Podczas tego doświadczenia cała dawka żywieniowa zastała podzielona na poszczególne frakcje, hodowcy mogli zaobserwować jak wygląda struktura sporządzonej paszy i ocenić jej poprawność. 

Zainteresowanie uczestników było tak duże, że wymiana spostrzeżeń mogła trwać i trwać, ale czas na to nie pozwalał, w związku z tym rozmowy zostały przeniesione na teren pobliskiej restauracji, w której odbył się wspólny posiłek, a dyskusje toczyły się jeszcze długo, długo po oficjalnym zakończeniu spotkania.