PFHBiPM
Aktualności

Uwaga – Pryszczyca u granic Polski!

| Informacje

14 stycznia główny Inspektorat Weterynarii poinformował oficjalnie o stwierdzeniu 7. 01.2024  ogniska pryszczycy w Niemczech. Gospodarstwo, w którym wystąpiła choroba, znajduje się w Brandenburgii, około 70 km od granicy Polski. Znajdujące się w tym gospodarstwie bydło (14 sztuk gatunku bawół domowy) zostało uśmiercone. Uśmiercono także wszystkie zwierzęta z gatunków wrażliwych w strefie o promieniu 1 km od gospodarstwa.

Pryszczyca jest chorobą zakaźną wywoływana jest przez wirus FMD(Foot and mouth disease )

Najbardziej podatne na zakażenie jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorują też zwierzęta dzikie. Choroba jest silnie zaraźliwa i jest chorobą zwalczaną z urzędu. Oznacza to, że wystąpienie  w gospodarstwie tej choroby oznacza obowiązkową likwidację stada.

Objawy pryszczycy

Najbardziej charakterystycznym objawem pryszczycy u bydła jest występowanie pęcherzy na błonie śluzowej pyska, które przechodzą we wrzodziejące ranki. Towarzyszy temu silny ślinotok.

Pęcherze i owrzodzenia występują także na skórze wymienia i strzyków, a także w okolicach koronki racic i w szparze międzyracicznej.

Źródła zakażenia:

  • zakażone zwierzęta i wydychane przez nie powietrze
  • wszystkie wydzieliny chorego zwierzęcia: ślina, mleko, kał
  • skóra i wełna
  • pasza, woda (wirus może przetrwać w wodzie 50 dni) i pastwisko (wirus może przetrwać 74 dni)
  • mięso i jego przetwory nie poddane odpowiedniej obróbce (co najmniej 56 0 C przez 30 minut)
  • nasienie i zarodki
  • żłoby, podłogi, środki transportu, narzędzia i sprzęt używany przy pracy ze zwierzętami wrażliwymi, ręce, odzież i obuwie obsługi, gryzonie, ptaki
  • odpadki kuchenne.

Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. 

Choroba jest zaraźliwa także dla ludzi. Nie jest jednak niebezpieczna dla życia – występują najczęściej tylko objawy grypopodobne.

Zalecenia dla Hodowców

Choroby nie stwierdzono dotychczas w Polsce.Jednak, że względu na jej silną zarażliwośc i katastrofalne skutki, jakie wystąpienie choroby może spowodować,  polscy  hodowcy przeżuwaczy oraz świń powinni zachować najdalej idące środki ostrożności. Powinno się ich przestrzegaćdo czasu uzyskania pewności, że sytuacji epidemiologiczna w Niemczech wróciła do normy.

W celu ochrony stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy:

  • Wstrzymać przyjmowanie do gospodarstwa jakichkolwiek zwierząt parzystokopytnych – cieląt, krów, buhajów, świń.
  • Należy podjąć wszelkie możliwe środki bioasekuracji – wprowadzić maty dezynfekcyjne, stosować dezynfekcję wszystkich wjeżdżających pojazdów
  • Zabronić osobom postronnym wstępu do budynków inwentarskich
  • Wymagać od osób pracujących w gospodarstwie (lekarze weterynarii, doradcy itp.) stosowania odzieży jednorazowej i odkażania obywia
  • Należy zachować szczególna higienę doju, przechowywania pasz, zakarmiania zwierząt, dystrybucji wody,
  • Uniemożliwić kontakt zwierząt gospodarskich z dzikimi zwierzętami gatunków wrażliwych

Substancje zalecane do dezynfekcji.

Wirus pryszczycy jest wrażliwy na pH powyżej 9 (zasadowe), oraz poniżej 6 (kwaśne).

  • Węglan sodu (Na2CO3), roztwór 4%
  • Kwas octowy roztwór 2%
  • Podchloryn sodu  roztwór 3%
  • Peroxymonosiarczan potasu, roztwór 1%

Uwaga: Wirusa NIE zabijają środki oparte na fenolu, czwartorzędowych związkach amoniowych, oraz  środki jodoforowe.

Więcej informacji w prezentacji dostarczonej przez Główny Inspektorat Weterynarii: