Utrzymuje się trend spadkowy na GDT
Pod koniec zeszłego roku i na początku bieżącego notowania na GDT utrzymywały się na plusie, jednak od połowy kwietnia 2021 roku utrzymuje się trend spadkowy. W dniu 1 czerwca odbyła się jedenasta w tym roku aukcja na nowozelandzkiej giełdzie internetowej. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4128 USD
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku oraz masła. Jedynym produktem, którego cena wzrosła był ser Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 czerwca 2021 roku:
- Ser Cheddar +0,5% – cena 4324 USD/t
- Pełne mleko w proszku -0,5% – cena 4062 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -0,5% – cena 3415 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -0,8% – cena 5654 USD/t
- Laktoza -1,6% – cena 1236 USD/t
- Masło -5,4% – cena 4690 USD/t
- Maślanka w proszku -7,5% – cena 3810 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Z danych GUS wynika, że w Polsce średnia cena mleka od lutego utrzymuje trend wzrostowy. W kwietniu ukształtowała się na poziomie 152,27 zł/hl.