PFHBiPM
Aktualności

Utrzymuje się trend spadkowy na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Pod koniec zeszłego roku i na początku bieżącego notowania na GDT utrzymywały się na plusie, jednak od połowy kwietnia 2021 roku utrzymuje się trend spadkowy. W dniu 1 czerwca odbyła się jedenasta w tym roku aukcja na nowozelandzkiej giełdzie internetowej. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4128 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku oraz masła. Jedynym produktem, którego cena wzrosła był ser Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 czerwca 2021 roku:

  • Ser Cheddar +0,5% – cena 4324 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -0,5% – cena 4062 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,5% – cena 3415 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -0,8% – cena 5654 USD/t
  • Laktoza -1,6% – cena 1236 USD/t
  • Masło -5,4% – cena 4690 USD/t
  • Maślanka w proszku -7,5% – cena 3810 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Z danych GUS wynika, że w Polsce średnia cena mleka od lutego utrzymuje trend wzrostowy. W kwietniu ukształtowała się na poziomie 152,27 zł/hl.