PFHBiPM
Aktualności

Utrzymuje się pozytywny trend na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Piąta, w tym roku, aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 16 lutego 2021 roku zakończyła się kolejnym wzrostem notowań. Jest to siódmy wzrost z rzędu. Pozytywny trend utrzymuje się od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3746 USD

Dodatki indeks przełożył się na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku oraz sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 16 lutego 2021 roku:

  • Pełne mleko w proszku +4,3% – cena 3615 USD/t
  • Ser Cheddar +2,4% – cena 4268 USD/t
  • Masło +2,0% – cena 5129 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,1% – cena 5527 USD/t
  • Laktoza +0,4% – cena 1232 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,3% – cena 3207 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Notowania produktów mleczarskich utrzymują się na bardzo dobrym poziomie. Obecne stawki są najwyższe od niemal siedmiu lat.