PFHBiPM
Aktualności

Ustawa o znakowaniu produktów bez GMO podpisana

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 13 czerwca 2019 roku dotyczącą oznakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów. Przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2020 r.

Nowe przepisy mają uregulować prawne oznakowanie żywności i pasz produkowanych bez wykorzystania organizmów genetycznie modyfikowanych. Dzięki informacji, że produkt jest bez GMO konsument będzie mógł dokonać świadomych zakupów. Ustawa wprowadza dobrowolny system oznakowania produktów bez GMO. Polska Izba Mleka wypracowała rozwiązanie w postaci Standardu Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO”, który doskonale wpisuje się w ustawę.

Ustawa daje możliwość znakowania takich produktów jak:

  • Żywność pochodzenia roślinnego, która ma odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej – kukurydza, rzepak, burak cukrowy, soja;
  • Żywność pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowana lub uzyskana od zwierząt nie skarmianych paszami GMO;
  • Żywność wieloskładnikowa, w której co najmniej 50% składników kwalifikuje się do znakowania „wolne od GMO”;
  • Pasze.

Warto podkreślić, że coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na jakość żywności, która trafia na ich stół. Polskie i europejskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome tego, że jedzenie warunkuje zdrowie człowieka. Bardzo istotne jest, aby umożliwić wybór pomiędzy produktami powstającymi z wykorzystaniem organizmów genetycznie modyfikowanych, a produktami naturalnymi, które musza być dobrze oznakowane.