PFHBiPM
Aktualności

Trzeci z rzędu wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 20 października 2020 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Jest to trzeci wzrost z rzędu. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,4%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3159 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i sera Cheddar. Spadki natomiast dotyczyły również trzech kategorii produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku laktozy. 

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 20 października 2020 roku:

  • Masło +3,3% – cena 3678 USD/t
  • Ser Cheddar +3,0% – cena 3803 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,3% – cena 3037 USD/t
  • Laktoza -8,0% – cena 1087 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -0,5% – cena 4110 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -0,2% – cena 2851 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana  

Trend wzrostowy na Global Dairy Trade utrzymuje się od połowy września. Wzrost notować cen produktów mleczarskich na świecie może przełożyć się na wzrost ceny surowca. W Polsce już we wrześniu producenci mleka otrzymali na surowiec wyższe ceny, które ukształtowały się na poziomie 138,17 zł/hl.