Trend wzrostowy na GDT
Od połowy sierpnia bieżącego roku na aukcji GDT utrzymuje się trend wzrostowy. Listopadowa aukcja jest piątą z kolei z dodatnim indeksem. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 207 USD
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań prawie wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku sera Cheddar, odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Jedynym produktem, którego cena spadła była maślanka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 listopada 2021 roku:
- Ser Cheddar +14,1% - cena 5 058 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +6,6% - cena 3 627 USD/t
- Masło +4,7% - cena 5 350 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +4,2% - cena 6 384 USD/t
- Pełne mleko w proszku +2,7% - cena 3 921 USD/t
- Laktoza +1,6% - cena 1 272 USD/t
- Maślanka w proszku -3,8% - cena 3 513 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Utrzymujące się wzrosty notowań na GDT przełożyły się na wzrost ceny surowca w Polsce. Trend wzrostowy ceny surowca utrzymuje się od sierpnia 2021 roku. Średnia cena mleka we wrześniu ukształtowała się na poziomie 155,71 zł/hl.