PFHBiPM
Aktualności

Trend wzrostowy na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy sierpnia bieżącego roku na aukcji GDT utrzymuje się trend wzrostowy. Listopadowa aukcja jest piątą z kolei z dodatnim indeksem. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4 207 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań prawie wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku sera Cheddar, odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Jedynym produktem, którego cena spadła była maślanka w proszku.   

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 listopada 2021 roku:

  • Ser Cheddar +14,1% - cena 5 058 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +6,6% - cena 3 627 USD/t
  • Masło +4,7% - cena 5 350 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +4,2% - cena 6 384 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +2,7% - cena 3 921 USD/t
  • Laktoza +1,6% - cena 1 272 USD/t
  • Maślanka w proszku -3,8% - cena 3 513 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Utrzymujące się wzrosty notowań na GDT przełożyły się na wzrost ceny surowca w Polsce. Trend wzrostowy ceny surowca utrzymuje się od sierpnia 2021 roku. Średnia cena mleka we wrześniu ukształtowała się na poziomie 155,71 zł/hl.