PFHBiPM
Aktualności

Trend wzrostowy na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy sierpnia bieżacego roku notowania na Global Dairy Trade utrzymują trend wzrostowy.

Ostatnia aukcja w dniu 21 września 2021 r. zakończyła się po raz trzeci na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,0%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4011 USD. Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech produktów, a mianowicie pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku oraz laktozy. Spadek notowań natomiast miał miejsce w przypadku sera Cheddar i masła.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade w dniu 21 września 2021 r.:

  • Pełne mleko w proszku +2,2% – cena 3777 USD/t
  • Laktoza +1,3% – cena 1183 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,9% – cena 3302 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny bez zmian – cena 5962 USD/t
  • Ser Cheddar -1,2% – cena 4274 USD/t
  • Masło -1,9% – cena 4857 USD/t
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

W przypadku rynku polskiego, po utrzymującym się od maja trendzie spadkowym, w sierpniu cena surowca odnotowała wzrost. Średnia cena mleka w Polsce w sierpniu ukształtowała się na poziomie 150,52 zł/hl i była o 0,7% wyższa niż w lipcu bieżącego roku oraz o 13% wyższa niż w sierpniu 2020 r.