PFHBiPM
Aktualności

Trend spadkowy na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy kwietnia bieżącego roku na Global Dairy Trade utrzymuje się trend spadkowy notowań cen produktów mleczarskich. Podczas ostatniej aukcji w dniu 6 lipca ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 3,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3924 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki dotyczyły cen maślanki w proszku i sera Cheddar. Jedynie cena laktozy utrzymała się na takim samym poziomie jak podczas poprzedniego notowania.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 lipca 2021 roku:

  • Laktoza 0,0% – cena 1238 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -0,9% – cena 5632 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -3,0% – cena 3864 USD/t
  • Masło -3,2% – cena 4458 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -7,0% – cena 3126 USD/t
  • Ser Cheddar -9,2% – cena 3949 USD/t
  • Maślanka w proszku -9,8% – cena 3298 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce od lutego utrzymywał się trend wzrostowy ceny mleka surowego. Został on delikatnie wyhamowany w maju, kiedy cena surowca spadła o 0,6% w porównaniu do kwietnia i ukształtowała się na poziomie 151,39 zł/hl.