Trend spadkowy na GDT
Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Pierwszy raz został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku, kiedy to indeks odnotował spadek o 3,8%. Drugi niewielki spadek miał miejsce w dniu 20 kwietnia 2021 roku. Od pięciu akcji utrzymuje się jednak trend spadkowy notowań. Ostatnia aukcja w dniu 15 czerwca 2021 roku zakończyła się ujemnym indeksem wynoszącym 1,3%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 4083 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku. Notowania trzech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył bezwodnego tłuszczu mlecznego.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 15 czerwca 2021 roku:
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,6% – cena 5687 USD/t
- Laktoza +0,4% – cena 1240 USD/t
- Ser Cheddar +0,2% – cena 4328 USD/t
- Masło -1,7% – cena 4612 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -1,7% – cena 3356 USD/t
- Pełne mleko w proszku -1,8% – cena 3997 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce od marca utrzymuje się wzrostowy trend cen surowca.