PFHBiPM
Aktualności

Święte masło

Izabela Trochimiuk | | Ciekawostki

Masło ghee  (wymowa gi) to rodzaj masła klarowanego z kuchni indyjskiej. Wytwarza się je poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. W Indiach masło to cieszy się ogromną popularnością, jest spożywane w dużych ilościach, a także wykorzystywane w różnych rytuałach religijnych.

Według zasad hinduizmu, jedzenie dzieli się na czyste i nieczyste. Logika „czystości” opiera się na zasadzie „jestem tym, co jem” i nieodłącznie wiąże się to z kastami. Generalnie uważano, że jedzenie w stanie naturalnym jest czyste. Problem pojawiał się, kiedy następowało jego przyrządzanie (gotowanie czy smażenie) i przede wszystkim przez kogo takie jedzenie zostało przygotowywane. Nie można spożywać posiłków przygotowanych przez kogoś z niższej kasty, bo stanie się taki jak on (logika: jestem tym co jem). Wyjątkiem potwierdzającym regułę jest masło ghee. Uważano, że jest ono zawsze z definicji czyste (w końcu pochodzi z mleka świętych krów). Oznaczało to, że po pierwsze mogły je jeść wszystkie kasty, a także masło to miało moc oczyszczającą. Wystarczyło wziąć część jedzenia, która została w jakiś sposób „zanieczyszczona” (na przykład przygotował ją niski kastą kucharz), usunąć ją, zaś pozostałą część skropić wodą albo ghee – stawało się wtedy rytualnie czyste i można było je jeść.

Źródło: https://klaudynahebda.pl/seks-niesmiertelnosc-i-boska-ambrozja/