PFHBiPM
Aktualności

Styczeń na plusie GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 18 stycznia bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,6%. Był to drugi z rzędu wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 4463 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku i masła.  

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 18 stycznia 2022 r.:

  • Pełne mleko w proszku +5,6% – cena 4082 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +5,0% – cena 3963 USD/t
  • Masło +5,0% – cena 6 158 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 3,6% – cena 2889 UDS/t
  • Ser Cheddar +1,1% – cena 5546 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,6% – cena 6720 USD/t
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana
  • Laktoza nie była oferowana

Notowania GDT drugi raz z rzędu odnotowały wzrost. Ogólny indeks cenowy w styczniu bieżącego roku wzrósł o 4,9%.