PFHBiPM
Aktualności

Spadek na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Podczas dwóch ostatnich aukcji na platformie internetowej Global Dairy Trade, w połowie kwietnia i na początku maja, indeks cenowy osiągał wartości dodatnie. Niestety ostatnia aukcja, która miała miejsce 16 maja zakończyła się po raz kolejny ujemnym wynikiem. Ogólny indeks cenowy spadł może niewiele, bo o 0,9%.  Jednak od początku bieżącego roku średni indeks utrzymuje się cały czas na minusie. Średnia cena, podczas ostatniej aukcji, ukształtowała się na poziomie 3 488 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz sera Cheddar. Wzrosła jedynie cena masła i pełnego mleka w proszku.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 16 maja 2023 roku:

  • Masło +2,2% - cena 5 068 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,3% - cena 3 244 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% - cena 2 766 USD/t
  • Ser Cheddar -3,4% - cena 4 407 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -4,5% - cena 4 600 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Od początku bieżącego roku trend spadkowy utrzymuje również cena surowca w Polsce.