Spadek na GDT
Podczas dwóch ostatnich aukcji na platformie internetowej Global Dairy Trade, w połowie kwietnia i na początku maja, indeks cenowy osiągał wartości dodatnie. Niestety ostatnia aukcja, która miała miejsce 16 maja zakończyła się po raz kolejny ujemnym wynikiem. Ogólny indeks cenowy spadł może niewiele, bo o 0,9%. Jednak od początku bieżącego roku średni indeks utrzymuje się cały czas na minusie. Średnia cena, podczas ostatniej aukcji, ukształtowała się na poziomie 3 488 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz sera Cheddar. Wzrosła jedynie cena masła i pełnego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 16 maja 2023 roku:
- Masło +2,2% - cena 5 068 USD/t
- Pełne mleko w proszku +0,3% - cena 3 244 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% - cena 2 766 USD/t
- Ser Cheddar -3,4% - cena 4 407 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -4,5% - cena 4 600 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Laktoza – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Od początku bieżącego roku trend spadkowy utrzymuje również cena surowca w Polsce.