PFHBiPM
Aktualności

Spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Czternasta aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 21 lipca 2020 roku zakończyła się na minusie. Po czterech aukcjach, które były zakończone dodatnim indeksem, podczas ostatniej aukcji ogólny indeks cenowy spadł o 0,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 201 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrost dotyczył jedynie sera Cheddar i pełnego mleka w proszku.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 21 lipca 2020 roku:

  • Ser Cheddar + 0,6% - cena 3 803 USD/t
  • Pełne mleko w proszku + 0,6% - cena 3 218 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – 0,5% - cena 2 680 USD/t
  • Laktoza – 2,5% - cena 1 279 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – 2,8% - cena 3 870 USD/t
  • Masło – 4,9% - cena 3 533 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Po czterech aukcjach zakończonych dodatnim indeksem, po raz kolejny notowania spadły. Tendencja spadkowa utrzymuje się również na krajowym rynku. Średnia cena mleka w Polsce w czerwcu była o 0,2% niższa niż w maju i ukształtowała się na poziomie 130,61 zł/hl.