PFHBiPM
Aktualności

Spadek indeksu cen żywności FAO

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W lipcu bieżącego roku, po raz drugi raz z rzędu, odnotowano spadek światowych cen żywności. Indeks cen żywności liczony przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wyniósł w lipcu 123,0 punktów w porównaniu z 124,6 w czerwcu 2021 r. W relacji rocznej światowe ceny żywności wzrosły o 31%. W lipcu ubiegłego roku indeks był na poziomie 93,9 pkt.

Indeks cen FAO monitoruje międzynarodowe ceny artykułów spożywczych, którymi najczęściej handluje się na świecie. W czerwcu bieżącego roku został wyhamowany trend wzrostowy cen żywności, który utrzymywał się przez ostatnie dwanaście miesięcy. Lipcowy spadek odzwierciedlał spadki cen zbóż, olejów roślinnych i nabiału. Wzrosły jedynie ceny mięsa i cukru.