Rośnie wskaźnik żywności FAO
Przy wyliczaniu wskaźnika cen żywności FAO brane są pod uwagę indeksy cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: mięsa, produktów mleczarskich, zbóż, cukru i olejów roślinnych.
Przy wyliczaniu wskaźnika cen żywności FAO brane są pod uwagę indeksy cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: mięsa, produktów mleczarskich, zbóż, cukru i olejów roślinnych.
W maju bieżącego roku wskaźnik cen żywności FAO wzrósł o 1,2% w porównaniu do kwietnia i wyniósł 172,4, jest jednak nadal niższy o 1,9% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wskaźniki cen zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych wzrosły, natomiast cukru i olejów roślinnych odnotowały spadek.
Wskaźnik cen cukru w maju wyniósł 176 punktów, co oznacza spadek o 3,2% w porównaniu do kwietnia bieżącego roku. Było to spowodowane wzrostem eksportu cukru z Indii, które są największym producentem tego produktu. Presję na obniżkę cen nie wyhamowała nawet zmniejszona o 17% produkcja brazylijska.
Drugim wskaźnikiem, który odnotował spadek był wskaźnik cen olejów roślinnych. W maju ukształtował się na poziomie 127,4, tj. spadek o 1,1% w porównaniu do kwietnia. Spadek cen dotyczył głównie oleju słonecznikowego i rzepakowego.
Wskaźnik cen zbóż w analizowanym okresie wyniósł 162,3 i był o 1,4% wyższy niż w kwietniu bieżącego roku i o 6% wyższy w porównaniu z majem 2018 r. Niewielki wzrost spowodowany był malejącymi perspektywami produkcji w Stanach Zjednoczonych.
Wskaźnik cen mięsa ukształtował się na poziomie 170,2 i był niewiele wyższy niż w kwietniu. W Azji Wschodniej ceny wieprzowiny są coraz bardziej uzależnione występowania ASF. Ceny wołowiny na razie są stabilne.
Największy wzrost wskaźnika odnotowano w przypadku wyrobów mlecznych. W maju wyniósł on 226,1 i był o 5,2% wyższy niż w kwietniu bieżącego roku. Wskaźnik ten zbliżył się do pięcioletniego maksimum. Wzrost wskaźnika był głównie spowodowany gwałtownym wzrostem cen sera oraz wysokimi cenami innych produktów.