Rasa jersey – piękne mlecznice
Spośród wielu ras bydła rasa jersey uważana jest za jedną z bardziej urodziwych. Zwierzęta tej rasy o niewielkim kalibrze charakteryzują się szlachetną, harmonijną i delikatną budową.
- Kończyny mają suche lecz mocne, zakończone ciemno zabarwionymi racicami.
- Część twarzowa czaszki – skrócona, głowa drobna z ciemnymi, dużymi i wyrazistymi oczami.
- Umaszczenie jerseyów jest jednolite od jasnocielistego do ciemnobrunatnego, a ich skóra cienka pokryta błyszczącą jedwabistą sierścią. Dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała.
- Charakterystyczną cechą jest jasna obwódka wokół oczu i ciemnej śluzawicy, wymię również ma barwę mniej intensywną.
- Często spotykana jest ciemna pręga wzdłuż grzbietu, kiść ogonowa jest czarna.
- Krowy rasy jersey mają piękne, pojemne, prawidłowo zbudowane wymię, zawieszone wysoko z równo rozmieszczonymi ćwiartkami i strzykami.
Bydło rasy jersey pochodzi z angielskiej wyspy Jersey położonej na Kanale La Manche. Prawdopodobnie przodkami tej rasy było bydło z Normandii i Bretanii. Populacja zamieszkująca wyspę była izolowana od innych ras, co więcej w drugiej połowie XVIII wieku wprowadzono całkowity zakaz wwozu bydła na wyspę. Krowy nie były też wywożone z wyspy, a pierwszy eksport nastąpił dopiero w drugiej połowie XIX wieku do Wielkiej Brytanii, USA i kolejno do innych państw.
Długotrwała izolacja przyczyniła się do tego, że rasa jersey jest bardzo wyrównana fenotypowo i genetycznie, a ujemnym skutkiem kojarzenia krewniaczego jest dość do wysoki poziom zinbredowania zwierząt tej rasy. Krowy rasy jersey mają łagodny temperament, są cierpliwe, opiekuńcze i towarzyskie.
Zwierzęta nie osiągają imponujących wymiarów, dorosłe krowy ważą około 350–500 kg przy wysokości w krzyżu 120–130 cm, a buhaje odpowiednio 500–780 kg i 145 cm. Jersey to bydło rogate, choć istnieje też odmiana bezroga. Zaletą tej rasy jest wczesne osiąganie dojrzałości oraz łatwe porody.
Celem programu hodowlanego dla bydła rasy jersey jest postęp w zakresie charakterystycznych dla tej rasy cech typu i budowy oraz mleczności, prowadzące do doskonalenia populacji w kierunku jednostronnie mlecznym.
Jersey jest rasą krów o wyśmienitej użytkowości mlecznej przy doskonałym wykorzystaniu paszy. Mleko krów rasy jersey charakteryzuje duża zawartość suchej masy a zwłaszcza tłuszczu. Ma barwę lekko kremową i bogate jest w karoten, witaminę A oraz sole mineralne. Znane jest z przydatności w serowarstwie z uwagi na wysoki udział kazeiny w białku. Należy również podkreślić, że u rasy tej często występuje w mleku prozdrowotny wariant kazeiny A2.
Na dzień 31.12.2019 do ksiąg rasy jersey w Polsce było wpisanych 956 krów.
Przeciętna wydajność krów ocenianych wyniosła w 2019 roku
- 6497 kg mleka o zawartości
- 333 kg – 5,12% tłuszczu
- 251 kg – 3,86% białka.
W 414 ocenianych oborach było średnio użytkowanych 1009,2 sztuk.
Największe stado znajdziemy w Wiktorowie w SK Iwno sp. z o.o., w rasie jersey były przeciętnie 233,3 sztuki krów,
- a ich wydajność wyniosła 6705 kg mleka przy
- 347 kg – 5,17% tłuszczu
- 260 kg – 3,87% białka.
- Wiek pierwszego wycielenia to 757dni, a okres międzywycieleniowy 425 dni.
Najlepsze wyniki osiągnięto w stadzie SK Michałów sp. z o.o., gdzie od przeciętnie 130,5 krów
- uzyskano 8448 kg mleka,
- 438 kg – 5,18% tłuszczu
- 337 kg – 3,99% białka.
- Wiek pierwszego wycielenia 800 dni, okres międzywycieleniowy 396 dni.
Najwyższą wydajność wśród czystorasowych krów rasy jersey w 2019 roku uzyskała Jeżyna 77 w SK Michałów sp. z o.o.
- W czasie 305 dniowej laktacji dała imponujące 10537 kg mleka,
- 457 kg – 4,34% tłuszczu
- 385 kg – 3,66% białka.
Program hodowlany dla bydła rasy jersey można znaleźć na stronie www.pfhb.pl w zakładce „hodowla”.