PFHBiPM
Aktualności

Rasa jersey – piękne mlecznice

Majka Kopańska | | Hodowla

Spośród wielu ras bydła rasa jersey uważana jest za jedną z bardziej urodziwych. Zwierzęta tej rasy o niewielkim kalibrze charakteryzują się szlachetną, harmonijną i delikatną budową.

  • Kończyny mają suche lecz mocne, zakończone ciemno zabarwionymi racicami.
  • Część twarzowa czaszki – skrócona, głowa drobna z ciemnymi, dużymi i wyrazistymi oczami.
  • Umaszczenie jerseyów jest jednolite od jasnocielistego do ciemnobrunatnego, a ich skóra cienka pokryta błyszczącą jedwabistą sierścią. Dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała.
  • Charakterystyczną cechą jest jasna obwódka wokół oczu i ciemnej śluzawicy, wymię również ma barwę mniej intensywną.
  • Często spotykana jest ciemna pręga wzdłuż grzbietu, kiść ogonowa jest czarna.
  • Krowy rasy jersey mają piękne, pojemne, prawidłowo zbudowane wymię, zawieszone wysoko z równo rozmieszczonymi ćwiartkami i strzykami.

Bydło rasy jersey pochodzi z angielskiej wyspy Jersey położonej na Kanale La Manche. Prawdopodobnie przodkami tej rasy było bydło z Normandii i Bretanii. Populacja zamieszkująca wyspę była izolowana od innych ras, co więcej w drugiej połowie XVIII wieku wprowadzono całkowity zakaz wwozu bydła na wyspę. Krowy nie były też wywożone z wyspy, a pierwszy eksport nastąpił dopiero w drugiej połowie XIX wieku do Wielkiej Brytanii, USA i kolejno do innych państw.

Długotrwała izolacja przyczyniła się do tego, że rasa jersey jest bardzo wyrównana fenotypowo i genetycznie, a ujemnym skutkiem kojarzenia krewniaczego jest dość do wysoki poziom zinbredowania zwierząt tej rasy. Krowy rasy jersey mają łagodny temperament, są cierpliwe, opiekuńcze i towarzyskie.

Zwierzęta nie osiągają imponujących wymiarów, dorosłe krowy ważą około 350–500 kg przy wysokości w krzyżu 120–130 cm, a buhaje odpowiednio 500–780 kg i 145 cm. Jersey to bydło rogate, choć istnieje też odmiana bezroga. Zaletą tej rasy jest wczesne osiąganie dojrzałości oraz łatwe porody.

Celem programu hodowlanego dla bydła rasy jersey jest postęp w zakresie charakterystycznych dla tej rasy cech typu i budowy oraz mleczności, prowadzące do doskonalenia populacji w kierunku jednostronnie mlecznym.

Jersey jest rasą krów o wyśmienitej użytkowości mlecznej przy doskonałym wykorzystaniu paszy. Mleko krów rasy jersey charakteryzuje duża zawartość suchej masy a zwłaszcza tłuszczu. Ma barwę lekko kremową i bogate jest w karoten, witaminę A oraz sole mineralne. Znane jest z przydatności w serowarstwie z uwagi na wysoki udział kazeiny w białku. Należy również podkreślić, że u rasy tej często występuje w mleku prozdrowotny wariant kazeiny A2.

Na dzień 31.12.2019 do ksiąg rasy jersey w Polsce było wpisanych 956 krów.

Przeciętna wydajność krów ocenianych wyniosła w 2019 roku

  • 6497 kg mleka o zawartości
    • 333 kg – 5,12% tłuszczu
    • 251 kg – 3,86% białka.

W 414 ocenianych oborach było średnio użytkowanych 1009,2 sztuk.

Największe stado znajdziemy w Wiktorowie w SK Iwno sp. z o.o., w rasie jersey były przeciętnie 233,3 sztuki krów,

  • a ich wydajność wyniosła 6705 kg mleka przy
    • 347 kg – 5,17% tłuszczu
    • 260 kg – 3,87% białka.
  • Wiek pierwszego wycielenia to 757dni, a okres międzywycieleniowy 425 dni.

Najlepsze wyniki osiągnięto w stadzie SK Michałów sp. z o.o., gdzie od przeciętnie 130,5 krów

  • uzyskano 8448 kg mleka,
    • 438 kg – 5,18% tłuszczu
    • 337 kg – 3,99% białka.
  • Wiek pierwszego wycielenia  800 dni, okres  międzywycieleniowy 396 dni.

Najwyższą wydajność wśród czystorasowych krów rasy jersey w 2019 roku uzyskała Jeżyna 77 w SK Michałów sp. z o.o.

  • W czasie 305 dniowej laktacji dała imponujące 10537 kg mleka,
    • 457 kg – 4,34% tłuszczu
    • 385 kg – 3,66% białka.

Program hodowlany dla bydła rasy jersey można znaleźć na stronie www.pfhb.pl w zakładce „hodowla”.

Jeżyna 44, z SK Michałów sp. z o.o., Sielinko 2012 r. – superczempionka VII Ogólnopolskiej Wystawy Bydła Hodowlanego (fot. Anna Siekierska)