Promocja polskiej żywności
Minister Rolnictwa zapowiada, że w 2019 roku zostaną podjęte działania wzmacniające wizerunek polskiej żywności, a w szczególności podkreślenie jej wysokiej jakości.
Ostatni raport NIK pokazuje, że polska żywność jest psuta pod pozorem jej poprawiania za pomocą różnych dodatków wydłużających termin przydatności czy poprawiających kolor. Dlatego działania promujące polską żywność mają się skupiać na pokazaniu jej wysokiej jakości. Żywność regionalna, tradycyjna, ekologiczna nie wymaga żadnych dodatków. Ministerstwo będzie się starać aby żywność naturalną promować jako znak polskiego rolnictwa. Promocją będą zajmować się radcy rolni, którzy trafią do placówek dyplomatycznych. Rozszerzone zostanie znakowanie żywności, na opakowaniu znajdzie się flaga, która będzie wskazywać na kraj pochodzenia. W pierwszej kolejności oznakowane zostaną ziemniaki. Obecnie w tej sprawie Ministerstwo czeka na decyzję Komisji Europejskiej, która powinna być na przełomie stycznia i lutego. Oznakowanie żywności ma również zapobiegać fałszowaniu żywności. Wzmocnienie wizerunku można osiągnąć poprzez oznaczenie produktu jako polski, w przypadku kiedy 75% surowca zostało wyprodukowane w kraju. Trwają prace nad znakowaniem produktów bez GMO. Wiąże się to ze wzmocnieniem produkcji krajowego białka paszowego. Należy zwiększyć produkcje rzepaku i roślin bobowatych, które stopniową będą zastępować importowaną, genetycznie modyfikowaną śrutę sojową.