PFHBiPM
Aktualności

Pozytywne zmiany na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Trzynasta aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 7 lipca 2020 roku zakończyła się dość wysokim wzrostem plusie. Jest to największy wzrost w tym roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 8,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 197 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań sześciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku  i maślanki w proszku. Spadki odnotowały jedynie ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 lipca 2020 roku:

  • Pełne mleko w proszku + 14,0% - cena 3 208 USD/t
  • Maślanka w proszku + 3,8% - cena 2 417 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 3,5% - cena 2 694 USD/t
  • Ser Cheddar + 3,3% - cena 3 762 USD/t
  • Masło + 3,0% - cena 3 717 USD/t
  • Laktoza + 1,9% - cena 1 309 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – 0,2% - cena 3 981 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Krajowa cena mleka niestety utrzymuje trend spadkowy. Taki duży wzrost na nowozelandzkiej giełdzie daje nadzieję, na polepszenie sytuacji w Polsce. Jednak żeby tak się stało nie wystarczy jednorazowy wzrost, trend wzrostowy musiałby się utrzymywać w kolejnych notowaniach.