Pozytywne trendy na światowym rynku mleczarskim
Ostatnia aukcja Global Dairy Trade z 19 lutego bieżącego roku po raz czwarty w tym roku i po raz szósty z rzędu zakończyła się trendem wzrostowym. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,9%.
Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył sześciu z dziewięciu produktów, które obejmuje indeks Global Dairy Trade. Spadek odnotowano jedynie w przypadku laktozy i wynosił 2,9%. Największy wzrost miał miejsce w przypadku sera Cheddar 2,9%, odtłuszczonego mleka w proszku 2,8% oraz kazeiny 2,7%.
Wyniki ostatniej aukcji:
- Ser Cheddar +2,9%
- Odtłuszczone mleko w proszku + 2,8%
- Kazeina podpuszczkowa + 2,7%
- Masło + 1,2%
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,7%
- Pełne mleko w proszku + 0,3%
- Laktoza – 2,9%
- Maślanka w proszku nie oferowana
- Serwatka w proszku nie oferowana
Wolumen sprzedanych towarów wzrósł o 8,6% w porównaniu z poprzednimi notowaniami z 23 326 ton do 25 324 ton.
Spowolnienie wzrostu cen na GDT można upatrywać w negatywnej fali upałów, która miała miejsce w Nowej Zelandii i wpłynęła na produkcję mleka w tym kraju. W kolejnych miesiącach najwięcej uwagi będzie skupione na produkcji mleka w Unii Europejskiej, ponieważ zbliżany się do szczytu produkcji w tym rejonie, który zawsze ma miejsce w miesiącu maju. Zwiększenie dynamiki skupu w UE może wpływać na spadek cen produktów mleczarskich.