PFHBiPM
Aktualności

Postdipping – stosujesz?

| Ocena wartości użytkowej

Uwaga – po doju mięsień zwieracza kanału strzykowego zamyka się średnio po 30 minutach, ale może pozostawać otwarty nawet do 2 godzin od momentu zakończenia doju, w tym czasie następuje również odbudowa keratyny kanału strzykowego. W opróżnionym z mleka gruczole tworzy się też nieznaczne podciśnienie, co ułatwia przenikanie drobnoustrojów do jego wnętrza.

Bezpośrednio po doju wskazana jest dezynfekcja strzyków ograniczająca ryzyko nowych infekcji drobnoustrojami zakaźnymi. Polega na zanurzeniu strzyków w płynie zawierającym środek bakteriobójczy (kubek dezynfekcyjny) lub bardzo dokładnym ich oprysku. W ten sposób czopowany jest kanał strzykowy uniemożliwiając wnikanie bakterii do wymienia i ograniczając tym samym możliwość powstania stanu zapalnego wymienia.

W czasie postdippingu krowa powinna pozostawać w pozycji stojącej – zapobiegającej bezpośredniemu kontaktowi z podłożem pełnym chorobotwórczych bakterii, a czynnikiem motywującym do takiej postawy jest podanie paszy.