PFHBiPM
Aktualności

Ponowny spadek na GDT

Dorota Grabarczyk | | Rynek mleka

Po dwóch wrześniowych aukcjach na platformie GDT zakończonych na plusie, na początku października ceny produktów mlecznych odnotowały kolejny spadek. Pierwsza aukcja w październiku zakończyła się na minusie o 3,5%, a średnia cena spadła do poziomu 1166 USD/t.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku masła i maślanki w proszku.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 października 2022 roku:

  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% – cena 3497 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,7% – cena 5811 USD/t
  • Ser Cheddar -3,8% – cena 4966 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -4,0% – cena 3573 USD/t
  • Maślanka w proszku -4,4% – cena 3374 USD/t
  • Masło -7,0% – cena 4983 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce ceny zarówno surowca jak i produktów mlecznych utrzymują trend wzrostowy.