Polska wybrana na gospodarza kolejnej konferencji EHRC
Polska hodowla została w tym roku doceniona przez europejskie środowisko skupione wokół bydła holsztyńskiego. Przede wszystkim wybrano nas na gospodarza kolejnej konferencji EHRC (Europejska Konfederacja Czarno-Białego i Czerwono-Białego Bydła Holsztyńskiego), która odbędzie się w Warszawie w 2026 roku. To duże wyróżnienie i okazja do zaprezentowania populacji rasy PHF szerszemu audytorium ekspertów. Symboliczne przekazanie dzwonu do rąk Prezydenta PFHBiPM Leszka Hądzlika nastąpiło w ramach Walnego Zgromadzenia EHRC.
Innym ważnym aspektem była możliwość zaprezentowania realizowanego przez PFHBiPM projektu „CGen korekcja”. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nie tylko wyniki do jakich dochodzimy, ale także wyzwania z jakimi mierzymy się podczas organizacji procesu, którego celem jest opracowanie oceny wartości hodowlanej dla zdrowotności racic. Podkreślano wzrastającą rolę zdrowotności racic, ale także kwestie trudności gromadzenia informacji o schorzeniach. Doskonalenie odporności jest obecnie niezwykle istotną kwestią, a kluczową barierę stanowi brak dostępu do danych dotyczących przypadków chorobowych.
Dodatkowo reprezentacja PFHBiPM została wyjątkowo ciepło przyjęta podczas wizyty w gospodarstwie „Monamore Herd”. Tom Kelly będący jego właścicielem w 2008 roku sędziował podczas XXIII Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu. Pozytywnie wspominał zarówno piękne zwierzęta, które widział w Polsce, jak i gościnność polskich hodowców. Chętnie pokazał nam swoje wyjątkowe sztuki – a posiada ich wiele, w tym linię 16 pokoleń krów ocenionych jako doskonałe (excellent).
Podczas konferencji poruszono bardzo aktualne tematy:
- Korzyści i konsekwencje wdrożenia metody jednego kroku w ocenie wartości hodowlanej.
- Doskonalenie odporności na choroby oraz stres cieplny.
- Ograniczenie emisji metanu.
- Digitalizację i wymianę danych pomiędzy hodowcami, firmami i instytucjami.
- Wykorzystanie danych z systemów AMS w ocenie wartości hodowlanej.
- Wykorzystanie przez hodowców informacji uzyskiwanej dzięki genotypowaniu.
- Efektywne wykorzystanie nasienia buhajów ras mięsnych.
- Wykorzystanie lokalnych źródeł białka w dawkach pokarmowych.