PFHBiPM
Aktualności

Pogorszenie wyników na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 3 grudnia odbyła się kolejna aukcja na platformie Global Dairy Trade, przerwała ona dobrą passę notowań, która trwała od pięciu ostatnich sesji.

Ostatnia aukcja zakończyła się po raz pierwszy, od pięciu notowań, na minusie – ogólny indeks cenowy spadł o 0,5%. Podobny spadek odnotowano podczas notowań dokładnie trzy miesiące temu, w dniu 3 września. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3467 USD/t. Wzrosty cen dotyczyły czterech kategorii produktów, z czego najwyższy był w przypadku kazeiny o 4,9%. Największy spadek ceny był w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,1%. 

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade w dniu 3 grudnia 2019 r.:
Kazeina podpuszczkowa +4,9%  – cena 8047 USD/t
Ser Cheddar +2,7% – cena 3797 USD/t
Odtłuszczone mleko w proszku +1,9% – cena 3068 USD/t
Maślanka w proszku +1,6% – cena 2846 USD/t 
Pełne mleko w proszku +0,1% – cena 3331 USD/t
Bezwodny tłuszcz mleczny -5,1% – cena 4840 USD/t
Masło -4,9% – cena 3983 USD/t
Laktoza – nie była oferowana  
Serwatka w proszku – nie była oferowana 

Przez ostatnie pięć notowań indeks cenowy utrzymywał się na plusie, co dawało nadzieję, że ceny w Polsce również będą utrzymywać trend wzrostowy. Już w połowie grudnia GUS opublikuje ceny surowca za miesiąc listopad, będzie można sprawdzić jak światowa sytuacja wpłynie na nasz krajowy rynek.