PFHBiPM
Aktualności
Pierwszy spadek na GDT
Rynek mleka
|
| Ostatnia aukcja GDT zakończyła się na minusie. Była to pierwsza sesja od początku roku, na której indeks giełdowy spadł o 1,2%.
Pomimo, że ogólny indeks był na minusie, to większość notowań produktów mleczarskich zanotowało wzrost. Największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar. Spadek natomiast dotyczył masła, bezwodnego tłuszczu mlecznego i pełnego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:
- Ser Cheddar +15,2%,
- Kazeina podpuszczkowa +5,1%,
- Laktoza +0,6%,
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,5%,
- Masło -3,2%,
- Pełne mleko w proszku -2,1%,
- Bezwodny tłuszcz mleczny -1,4%,
- Maślanka nie była oferowana,
- Serwatka w proszku nie była oferowana.
W Polsce ceny mleka surowego odnotowują spadek od początku bieżącego roku. Dopiero teraz trendy na globalnym rynku mleka zaczęły pokrywać się z sytuacją krajową