PFHBiPM
Aktualności

Odbicie na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od ponad dwóch miesięcy notowania GDT charakteryzowały się trendem spadkowych, został on jednak wyhamowany podczas ostatniej aukcji w dniu 15 września 2020 roku. Jest to pierwszy wzrost od początku lipca. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 092 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i sera Cheddar. Spadki natomiast dotyczyły dwóch produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku laktozy.  

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 15 września 2020 roku:

  • Odtłuszczone mleko w proszku + 8,4% - cena 2 889 USD/t
  • Ser Cheddar + 7,2% - cena 3 674 USD/t
  • Pełne mleko w proszku + 3,2% - cena 2 985 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny + 2,0% - cena 3 910 USD/t
  • Masło – 1,4% - cena 3 282 USD/t
  • Laktoza – 2,7% - cena 1 277 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W miesiącach jesiennych cena mleka w Polsce zawsze odnotowywała wzrost, dodatni indeks podczas ostatniej akcji Global Dairy Trade może być dobrym zwiastunem poprawy sytuacji cenowej.