PFHBiPM
Aktualności

Niewielki wzrost na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 2 czerwca 2020 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2902 USD.

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań dwóch oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i pełnego mleka w proszku. Spadki natomiast dotyczyły pięciu produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku sera Cheddar oraz masła.  
 Wyniki ostatniej sesji w dniu 2 czerwca 2020 roku:

  • Maślanka w proszku + 9,4% – cena 2344 USD/t
  • Pełne mleko w proszku + 2,1% – cena 2761 USD/t
  • Ser Cheddar - 5,3% – cena 3520 USD/t
  • Masło - 4,4% – cena 3631 USD/t
  • Laktoza - 4,1% – cena 1279 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny - 2,9% –  cena 3960 USD/t 
  • Odtłuszczone mleko w proszku - 0,5% – cena 2530 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

Wahania notowań na GDT przełożyły się na spadek ceny surowca na rynku światowym. Pomimo niewielkiego wzrostu notowania od początku roku nadal utrzymują trend spadkowy.