Niedoceniona słoma
Niedobory pasz objętościowych w dawkach pokarmowych, można uzupełnić dobrej jakości słomą zbożową. Możemy wówczas zastosować zabiegi uszlachetniające, które poprawią jej smakowitość, co zwiększy jej pobranie i wartość pokarmowej
Cel:
- poprawa strawności,
- zwiększenie koncentracji energii,
- zmniejszenie wartości wypełnieniowej.
Słoma zbożowa zawiera dość dużo składników odżywczych, ale ze względu na zdrewniałe błony komórkowe, w małym stopniu wykorzystywana jest przez bydło.
⇒ Krowy trawią słomę w 40–50%.
O przydatności słomy do celów paszowych decydują także inne czynniki:
- gatunek rośliny,
- wielkość nawożenia organiczno-mineralnego,
- stopień zanieczyszczenia chwastami,
- sposób zbioru
- stan pogody w czasie żniw.
Ze względu na mniejsze zdrewnienie, a przez to większą przyswajalność – najlepszą słomą paszową jest słoma zbóż jarych. Właściwości fizjologiczne słomy zależą jednak od gatunku rośliny.
- Słomy żytnia, pszenna i jęczmienna posiadają działanie zatwardzające.
- Słoma owsiana natomiast wykazuje właściwości rozwalniające.
Słoma przeznaczana na cele paszowe nie może być:
- spleśniała,
- brudna,
- stęchła,
- nadmiernie wilgotna,
- porażona grzybami
- czy też mocno pocięta przez gryzonie.
⇒ Każdy z tych czynników obniża w dużym stopniu jej wartość pokarmową i może być przyczyną chorób zwierząt.
Należy zacząć od sporządzenia bilansu pasz (preliminarz pasz) i zestawić go ze strukturą stada, a następnie podjąć decyzję o przeznaczeniu pasz. Kiszonki dobrej jakości trzeba przeznaczyć w pierwszej kolejności dla krów mlecznych, następnie dla młodzieży. W zależności od sytuacji paszowej gospodarstwa, słoma jako komponent w dawce pokarmowej stanowić może mniejszy lub większy udział. Jednak długotrwałe jej skarmianie w dużych ilościach prowadzi do zaburzeń rozwojowych, szczególnie u osobników młodych. Słoma zbożowa w całej postaci jest z reguły niechętnie wyjadana przez bydło. W celu poprawy strawności i smakowitości stosuje się różne metody uszlachetniania, dzięki którym wzrasta także jej wartość pokarmowa o 1,5–2,5 raza.
Uszlachetnianie
– polega na rozmiękczeniu zdrewniałych błon komórkowych, przez co staje się ona bardziej dostępna dla bakterii. Efekt taki uzyskuje się w wyniku:
- moczenia,
- zaparzania,
- parowania,
- drożdżowania,
- amoniakowania,
- melasowania,
- wapnowania,
- kiszenia.
W praktyce, najczęściej stosowaną metodą jest moczenie słomy w wodnym roztworze soli.
► Sieczkę (2,5–3,0 cm) w ilości 100 kg należy zalać ciepłym roztworem soli (ok. 100 l ciepłej wody +1 kg soli),
► dokładnie wymieszać, ubić.
► Po upływie 12–24 godzin sieczkę moczoną można zadawać bydłu 2 razy dziennie, do woli.
⇒ Dodatek (5–10%) okopowych, śruty zbożowej lub otrąb (2–5% ), znacznie poprawia jej smakowitość.
Na uwagę zasługuje także stosowanie słomy przy zakiszaniu wysłodków buraczanych. Dodatek sieczki powinien wynosić od 10–15% w stosunku do ciężaru zakiszanego materiału.
Ługowanie i mocznikowanie słomy
– czyli traktowanie jej wodorotlenkiem sodu i roztworem mocznika.
► Słoma namaczana jest w 1–1,5% roztworze wodorotlenku sodu przez 1–2 godzin,
► po czym odsączona dojrzewa.
Podobny efekt można uzyskać poprzez macerację słomy w mleku wapiennym, która trwa dobę. Tak przygotowana może być bezpośrednio przeznaczona do skarmiania.
- moczenie słomy 1–2 godziny
- roztwór NaOH i mocznika
- dojrzewanie – 22h
- energia +90%
- białko do 20% SM
- smakowitość +100%
Amoniakowanie słomy
– wprowadzeniu płynnego amoniaku (30 kg na toną słomy) do pryzmy ze słomą, która musi być szczelnie okryta folią. Następnie zachodzi proces dojrzewania, który trwa od 4–8 tygodni w zależności od pory roku (latem krócej).
- w rękawach, balotach, pryzmie
- 3–3,5% amoniaku
- dojrzewanie – 4–8 tygodni
- białko ogólne – 3,5% do 10–11%
- energia – 0.3 do 0,55–0,60 JPM
- smakowitość +100%
Metoda | Strawność % | Pobranie | Pobranie energii | Przyrost |
Nierozdrobniona | 45 | 100 | 100 | 100 (476 g) |
Sieczka | 45 | 107 | 106 | 97 |
Granulowanie | 43 | 138 | 136 | 121 |
Mokra + 4% mocznika | 53 | 145 | 168 | 153 |
Sieczka + 3% amoniaku | 53 | 119 | 148 | 154 |
Sieczka + mocz 1:1 | 52 | 92 | 106 | – |
Sieczka + 5% NaOH | 59 | 118 | 153 | 135 |
Granulowana + 2% NaOH | 59 | 192 | 244 | 188 |
W żywieniu bydła skarmianie większej ilości słomy zbożowej wymaga uzupełnienia niedoboru białka w dawce pokarmowej. Może ono pochodzić ze śrut poekstrakcyjnych: sojowej czy rzepakowej. Bardzo dobrze słoma komponuje się także z odpadami przemysłu rolno-spożywczego, młótem browarnianym czy wywarem gorzelnianym.
Metoda | Dostępność | Niebezp. człowiek | Wpływ temp. | Wyposażenie | Koszty | Efekt |
NaOH | – | duże | duży | nie | wysokie | bardzo duży |
CaOH | +/- | umiark. | duży | nie | niskie | mniej niż NaOH |
Amoniak | – | duże | duży | tak | duże | mniej niż NaOH |
Mocznik | + | małe | duży | nie | niskie | mniej niż NaOH |
Mocz | -/+ | prawo paszowe | duży | nie | niskie | mniej niż NaOH |
⇒ Więcej informacji u doradcy żywieniowego PFHBiPM:
Zbigniew Wróblewski
tel. 696 493 119
koordynator zespołu ds. doradztwa żywieniowego