Moc dodatków paszowych
Nie jest tajemnicą, że zwierzęta przeżuwające produkują znaczne ilości metanu w ramach swoich normalnych procesów trawiennych. Niektóre dodatki paszowe mogą hamować mikroorganizmy produkujące metan w żwaczu, a tym samym zmniejszać jego emisję. Zwierzęta te mają przedżołądki, w których są mikroby zwane metanogenami. Mikroorganizmy te zdolne są do trawienia grubego materiału roślinnego, ale niestety wytwarzają one metan jako produkt uboczny trawienia (fermentacja jelitowa): metan jest uwalniany do atmosfery przez zwierzę w postaci bekania.
Redukujące metan dodatki paszowe i suplementy hamujące działanie metanogenów w żwaczu to: syntetyczne substancje chemiczne, naturalne suplementy i związki, takie jak taniny i wodorosty lub tłuszcze i oleje.
Istnieje potencjał dla naturalnych związków i materiałów do zmniejszenia produkcji metanu u zwierząt gospodarskich, chociaż produkty te nie zostały szeroko skomercjalizowane. Podawanie jednego rodzaju wodorostów w ilości 3% diety spowodowało do 80% redukcję emisji metanu przez bydło.